Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Joshua Nelson bjuder på unik gospel

/
  • Joshua Nelson sitter vid pianot och sjunger med sångaren Jeremiah Williams manar på kören under gårdagens övningar i Elimkyrkan.
  • – Det är som när du bygger ett hus. Du bygger grunden och sen väggarna och fönster, men du kan aldrig bygga ett hus utan en grund. Och gospelmusiken är grunden för all amerikansk musik, säger gospelstjärnan Joshua Nelson som deltar i Spectra Gospels julkonserter i Elimkyrkan i kväll och i morgon.

Gospelartisten Joshua Nelson från New York har landat i Sundsvall.

I kväll och i morgon bjuder han på sina enda framträdanden i Sverige under sin Europaturné.

Det här sker i samband med Spectra Gospels julkonserter.

Annons

Rösten från New York som svävar ut över Elimkyrkans träbänkar är något utöver det vanliga.

En stämma som ofta jämförs med en gospeldrottning.

– Det som är speciellt med honom är att han specialiserat sig på just Mahalia Jackson och när han sjunger hennes sånger låter han precis som hon, berättar Mia Berglund, körledare i Spectra Gospel.

Men Joshua kom inte gratis.

Hur dyr var han?

– Det är i alla fall vår mest påkostade julkonsert någonsin, säger Mia Berglund.

Med en gudabenådad röst och med full kontroll på pianots tangenter höll Nelson först en repetition med Spectra Gospel för att sedan fortsätta med två timmars workshop.

På huvudet bär Nelson en vacker judisk huvudbeklädnad, en så kallad kippa.

Och judendomen har stor betydelse för honom.

– För mig är det viktigt. En del av att vara jude är att förstå världen ur olika perspektiv. Judar försöker inte missionera. Det är trevligt när det finns skillnader i olika kulturer och musikstilar och det har lärt mig att uppskatta olika typer av gospel i världen.

Vad är gospel för dig?

– Många förstår inte den etniska delen av gospel och vi ser det bara som en kristen musik. När slavarna kom till USA hade de olika språk och i stället började de stöna och det här är lite av själen i gospel. När slaveriet tog slut började musiken utvecklas och då föddes soul, gospel, rock´n´roll och jazz. Men den enda ursprungliga musiken från USA kom från erfarenheterna från slaveriet.

Vad har dina framträdanden hos Oprah Winfrey betytt?

– Efter att jag var med i hennes show blev jag känd även globalt. Om man är med i hennes show i USA blir man plötsligt respekterad och folk får upp ögonen för en. För närvarande gör jag ungefär 200 konserter om året och jag är mer eller mindre ständigt på turné.

Och även för Sundsvallsborna finns nu chansen att få upp ögonen för Nelson.

Annons