Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ju fler kockar desto bättre soppa

Annons
Det var 13 år sedan sist men nu är Göran Lagerberg, Mikael Rickfors, och Magnus Lindberg i supergruppen Grymlings tillbaka med en ny skiva. Med sig på "Grymlings" har de också nyförvärvet Mats Ronander.


De ser ut som ett gäng Marlboro Men där de sitter runt bordet i hotellrestaurangen. Ärrade och med varsin cigarett i mungipan bolmar de på rätt duktigt. Det var ett tag sedan dessa rutinerade rockrävar var i farten som Grymlings - närmare bestämt 13 år - men de ser ut att vara hemmastadda i sina roller. Inte undra på det; få andra svenska musiker har sådan rutin i bagaget som dessa. Mikael Rickfors har med sina år i det engelska rockbandet Hollies och sina soloskivor under flera decennier varit en av de mest kända svenska rockmusikerna. Magnus Lindberg spelade under 70-talet med i gruppen Landslaget och har efter det släppt en hel bunt soloskivor. Och inte minst Göran Lagerberg som har band som Tages och Kebnekaise på sin meritlista. Grymlings fick nej tack av tidigare medlemmen Pugh Rogefeldt på grund av tidsbrist. Ersättaren blev Mats Ronander. Ett rätt logiskt och självklart val, vem skulle det annars bli? Och det var faktiskt Pugh själv som föreslog Mats Ronander som sin efterträdare.

- Jo, det var ju lite så. Och det var naturligtvis skitkul. Vi har ju alla jobbat mycket ihop tidigare, så det här är som ett gäng kompisar. Jag tvekade inte en sekund på att vara med, säger Mats Ronander.

Enligt bandet bidrar Ronander med ett lite mer elektrifierat och rockigt sound än vad Pugh Rogefeldt gjorde. Men de anser också att dagens Grymlings är mycket bredare och mer varierat än förra gången det begav sig.

- Eftersom alla fyra är låtskrivare så blir det ju lite så av naturen, säger Mats Ronander. Men mångfalden gör också att vi kan hjälpa varandra att utveckla varandras låtar. När vi sitter och sätter ihop en låt så bidrar alla och det gör att vi har en tydlig bandkänsla i Grymlings. Alla vi har ju jobbat mycket ensamma så det är skönt att jobba tillsammans som omväxling.

Trots att de är fyra låtskrivare och fyra individualister i ett och samma band uppstod inga problem eller konflikter under arbetet med skivan. Tvärtom gick det väldigt friktionsfritt. Enligt Magnus Lindberg beror det på att de trivs så bra tillsammans.

- Det blir ingen konkurrens eftersom vi alla sjunger och det är ju det som är lite av tanken med Grymlings. Att alla ska höras och synas lika mycket. Och vi har alla olika typer av röster så det är lätt att känna igen varje person, säger han.

De har fått många förfrågningar om en återförening under de 13 år som gått sedan förra skivan, men fram till nu har inte motivationen funnits där. Nu passade det bättre tidsmässigt samtidigt som alla kände sig sugna igen.

- Vi gjorde slag i saken den här gången och bara gick in i studion och körde. Vi spelade in hela skivan på tre veckor och det är väldigt snabbt. Vi hade bra musiker och bra producenter i Mats Lindfors och Nicci Notini Wallin, de har betytt mycket för den här skivan, säger Mikael Rickfors

I början av 90-talet gick det väldigt bra för Grymlings. Skivorna sålde som smör och deras låtar hördes överallt under ett par år. Men när de nu kommer tillbaka är det till en musikbransch i förändring; nedladdningen från internet är större än någonsin och alla pratar om en skivbransch i kris. Men just den mogna musiken går bättre än på länge och Grymlings tror på en motreaktion inom kort mot den dagens ytliga och åldersfixerade musikscen.

- Ja, jag tror faktiskt det. Det måste det göra. Men jag tror också att den musik vi sysslar med är rätt okänslig för den delen av krisen, men vi kommer definitivt inte sälja lika mycket skivor som förra gången, säger Göran Lagerberg.

Grymlings säger att de mycket väl kan tänka sig att fortsätta och spela in en skiva till. Material finns för att släppa en till om ett halvår. Men de vill vänta och se hur det går med "Grymlings" först. I nuläget finns ingen turné inplanerad men de hoppas på en sommar full av festivalspelningar.

- Skivan kommer lite för sent eftersom alla sommarens festivaler är färdigbokade redan. Men vi får väl se hur den här skivan går, annars får vi väl rikta in oss på en fullspäckad höstturné, säger Magnus Lindberg.

"Grymlings" släpps den 30 april. (PM)

Mer läsning

Annons