Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jujja Wieslander årets Astrid Lindgren-pristagare

Annons
Mamma Mus skapare Jujja Wieslander har utsetts till årets Astrid Lindgren-pristagare.

- Det känns bra och roligt och verkligen inte väntat, säger författarinnan.


Jujja Wieslander tog emot Astrid Lindgren-priset för förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen vid en ceremoni på Junibacken i Stockholm. Priset på 40 000 kronor har delats ut av bokförlaget Rabén & Sjögren sedan 1967.

- Vad jag ska göra med pengarna har jag inte tänkt ut ännu, men det blir nog något roligt med mina barn och barnbarn, säger en glad Jujja Wieslander.

Jujja Wieslander och hennes make Tomas Wieslander började skapa barnvisor och sagor i början av 1970-talet genom att observera barns lek och samtal. Tillsammans skapade de bland annat böckerna om Lillebror och om Mamma Mu och Kråkan. I synnerhet de sistnämnda har blivit enormt populära och har översatts till flera olika språk, däribland engelska, tyska, koreanska, estniska och arabiska. Efter Tomas Wieslanders bortgång 1996 har Jujja Wieslander fortsatt på egen hand och har de senaste åren skrivit två nya Mamma Mu-böcker; "Mamma Mu åker rutschkana" (2003) och "Mamma Mu klättrar i träd" (2005).

- Det är väldigt hedrande att få priset efter så många år. Det är viktigt med priser i barnboksvärlden eftersom barnlitteratur alltid har en underordnad roll i litteraturen. Här i Norden är man dock ganska bra på att bevaka den, säger hon.

Jujja och Tomas Wieslanders figurer har genom åren blivit både dockor, datorspel och sånger på en rad cd-skivor. Just nu finns figurerna Mamma Mu och Kråkan också att beskåda på Junibacken i Stockholm i en utställning som pågår fram till hösten 2006. I februari kommer nästa Mamma Mu-bok, "Mamma Mu får ett sår". I dagarna kommer även ett nytt datorspel med Mamma Mu och längre fram kanske även en film och en tv-serie som Jujja Wieslander just nu skriver manus till. Hon har inget emot att figurerna har ett liv utanför böckerna, dock bara till en viss gräns.

- Jag har inga stenhårda principer, men jag tycker att sakerna ska gå att leka med, inte bara att det är en massa prylar. Jag vill inte att det ska vara väskor och paraplyer och sådant, för till slut blir figurerna bara som en tapet, de tappar laddningen. (PM)


Fakta Jujja Wieslander:

Född: 1944.

Yrke: Barnboksförfattare.

Bakgrund: Jujja Wieslander började skapa barnböcker och barnvisor i början av 1970-talet. I tjugo år jobbade hon tillsammans med maken Tomas Wieslander, men efter hans bortgång 1996 jobbar hon på egen hand. Tillsammans har de skrivit ett tiotal böcker, bland annat "Lillebror och Nalle" (1990), "Mamma Mu och Kråkan" (1991) och "Mamma Mu åker bobb" (1994). På egen hand har hon givit ut två Mamma Mu-böcker, "Mamma Mu åker rutschkana" (2003) och "Mamma Mu klättrar i träd" (2005). Mamma Mu-böckerna tecknas av 2003 års Astrid Lindgren-pristagare Sven Nordqvist som ligger bakom Pettson och Findus.

Aktuell: Årets vinnare av Astrid Lindgren-priset. Priset instiftades på Astrid Lindgrens 60-årsdag 1967 och gick förra året till Pernilla Stalfelt. Bland tidigare vinnare finns Lennart Hellsing (1970), Gunnel Linde (1978), Viveka Lärn Sundvall (1985) och Ulf Stark (1993).

---

De senaste årens vinnare av Astrid Lindgren-priset:

2004: Pernilla Stalfelt

2003: Sven Nordqvist

2002: Stefan Casta

2001: Eva Eriksson

2000: Annika Thor

Mer läsning

Annons