Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julklappstips till alla pappor och mammor

Annons
Blandat kompott bjuder jag på i dag. Vi börjar med Sven-Ingvars vars succéshow från Rondo, På begäran, nu finns på DVD.
Det här är en högstidsstund för gamla popdiggare i allmänhet och dansbandsälskare i synnerhet. Showen är den avskalade varianten av den jubileumsföreställning som lockade över 100.000 åskådare till Rondo i Göteborg och sedan Tyrol.
Efter det segertåget redigerades showen ned till ett något mindre format som döptes till På begäran. Sundsvallsborna kunde bekanta sig med den uppe på Södra Berget. Fullt hus och nog blir det rus till skivdiskarna också. DVD-varianten är mitt julklappstips till alla barn som inte vet vad de ska köpa till mamma, pappa, mor- eller farföräldrar.
Konserten är en höjdare i DVD-format. Bra show rakt igenom, ljudet perfekt och Sven-Erik Magnusson och hans scenkompisar i högform. Så vill vi minnas Sven-Ingvars, men tilläggas bör att det torde dröja innan scenkostymerna hängs in för gott. På begäran, går just nu för fulla hus ii en nypremiär på Tyrol i Stockholm. Nästa föreställning den 6 oktober, därefter 7 och 8, om ni skulle ha vägarna förbi.
Det känns aldrig fel att kolla in Ingvars. Jag blir lika varm i hjärtat varje gång och i brist på livefeeling blir DVDn en skön tröst i vintermörkret.

Dansbandsbranschen är ingen dans på rosor. Nej, här är det hårt slit för brödfödan som gäller ofta med hälsan som insats. Nick Borgen har varit igång med sin karriär i över 30 år. Rest land och rike kors och tvärt, upp och ned. Efter en period med hjärtkrångel har han nu bestämt sig för att tacka för sig med samlingsalbumet, sista dansen. Här vimlar av Borgen-klassiker men också en hel del nytt material och det är just vad Nick ska syssla med i fortsättningen. Han fortsätter nämligen som solist och kompositör.
En poäng med Nick Borgen är att hans genombrott faktiskt har koppling till Sundsvall. Den blonde norske gutten medverkade nämligen i Saxons Veckotidnings talangjakt, Stjärna 71 vars distriktsfinal han vann. Den avgjordes i Sundsvall med bland annat undertecknad i juryn. Sen rodde Nick hem finalen på Gröna Lund också vilket blev början på en resa som varat ända tills nu. På den tiden hette Nicks band Scandinavians men snart klistrade man upp solisten själv på logotypen.
Nick blir saknad av en många, inte minst för sin trivsamma attityd och närheten till sin publik. Samlingsplattan är utmärkt och speglar både rutin och talang. Bara att önska lycka till med den nya karriären som sing- och songwriter. Hoppas Nick bombar schlagerfestivalarrangörerna med bidrag. I hans musik finns nämligen ett nyskapande som är intressant och bygger på en bred publiks tycke och smak.

En koppling till Norge känns nu aktuell. Den handlar om ett populärt program som försvinner, nämligen Årets Dansbandslåt. Att våra vänner på andra sedan kölen med förkärlek följer i storebrors fotspår är ett känt faktum, men nog är det tråkigt att även norrmännen i fortsättningen får klara sig utan den här tävlingen.
Branschen behöver ett dragplåster för att kunna konkurrera på den trånga massmediala scenen och där har Årets Dansbandslåt fyllt ett viktigt syfte. Nära en halv miljon tittare/lyssnare drog tävlingen i år så ibland räcker inte ens goda tittarsiffror till för att rädda en fortsättning. Kanske dags för ett samarbete över kölen. Såg att Micke Nystås föreslog det på sin dansbandsblog; dansbandsbloggen.blogspot.com
Jag nickar gärna bifall till förslaget!

Mer läsning

Annons