Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julshow med Kalle Moreaus

/

Tonhallen Julkonserten 2005 med Kalle Moreaus, Sanna Nielsen, Lasse Berghagen, Bengan Jansson, Orsa Spelmän m.fl.

Annons
Se upp gubbar!
Innan den här maffiga julkonserten landar med final på Cirkus i Stockholm den 19-20 december är det inte omöjligt att Sanna Nielsen stulit föreställningen. Hon är nämligen på god väg av ovationerna i Tonhallen att döma.
Sanna och Orsa Spelmän var kvällens stora behållningar, övriga deltagare inte att förglömma. Men föreställningens höjdpunkter svarade dom för. Därmed ingen skugga över Berghagen, Moreaus och Jansson. Årets julkonsert är högklassig med kvalitet rakt igenom. Ingen svag punkt står att finna. Precis som det sig bör när man väljer en så imponerande artistparad som julstämningsförhöjare.
Sanna Nielsen börjar bli gammal i gemet. Under många år har hon rest och jobbat med landets artistelit och hon har sannerligen tagit till sig lärdomar i parti och minut. I går fyllde hon 21 år. Framtiden pekar spikrakt mot en stor framgångsrik karriär och de senaste årens julkonserter är perfekta avstamp att lämna avtryck hos en bred publik.
Jag rös belåtet i går kväll åt Bereden väg för herran (underbart arr tillsammans med Orsa Spelmän och bandet Hej Kalle) för att inte tala om det tuffa drivet i medleyt Sankta Claus is coming to town/Rock´n around the christmas tree liksom Gläns över sjö och strand och Rör vid min skäl. Självklart skulle just hon också få äran att avsluta kvällen med O Helga Natt.
Julkonserten 2005 innehöll inte så mycket humor som jag trott. Muntergökar som Berghagen, Jansson och Moreaus brukar ju låta munvädret fladdra men den här kvällen valde man återhållsamhet på den punkten, kanske beroende på att Bengans röst var vintrigt beslöjad av heshet.
Hör ni mig där bak, undrade han.
Ja!!!
Det var ett konstigt ställe att höra mig på, skämtade Bengan.
Lasse Berghagen stöttade showen rutinerat med sina enkla trallvänliga låtar, bra arrangerade med ett kanonband i kompet. Orsa Spelmän var inblandade i arret av Morfar, en av kvällens höjdare och dit vill jag gärna föra Bengan Janssons, Knalle jul också.
Kalle Moreaus låg oväntat lågt. Han gjorde det han är bäst på. Lirade allehanda stränginstrument i bandet, den roll han verkar trivas allra bäst i. Sångnumren var inte alls av samma klass.
Orsa Spelmäns entréer lyfte konserten. Kul att lyssna på dessa spelmän som så skickligt kan kombinera genuin folkmusik med pop- och rocktempon. Alltid med den sköna glimten i ögonen. Som i Hjortagen där jag kände Skäggmanslagets ande sväva över den fullsatta Tonhallen eller den sagolikt vackra Koppången vars vemod skärpte känslosträngarna inför den största av våra högtider. Den låten är på väg att bli en klassiker. Jag hittar den nämligen på två nyutkomna album, Åsa Jinders och Sissel Kirkjebös.
Två fullsatta hus lockade konserten i Sundsvall och jag tyckte det var trevligt att få inleda julen 2005 i detta trevliga sällskap.

Per-Roger Carlsson

Mer läsning

Annons