Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kändisar bildar parti för kulturen

Annons
Den svenska kultureliten ger sig in i partipolitiken med det nystartade Kulturpartiet. Kim Anderzon, Alexandra Rapaport, Ernst Billgren och Katarina Mazetti är några av kändisarna som ska göra kulturen till en het valfråga.


- Eftersom inget av de etablerade partierna har något kulturprogram att tala om hoppas vi vara en blåslampa i häcken på etablissemanget. Det är den fria kulturens fanor vi ska bära, säger skådespelaren Kim Anderzon.

Hon var en av talesmännen när det nya partiet presenterades på måndagen under den pågående politikerveckan i Almedalen i Visby. Kulturpartiet har en bukett med såväl röda som blå blommor som partisymbol. Utan bindningar varken åt höger eller vänster blir det ett nytt enfrågeparti där målet är att kulturen inte längre ska vara ett område som i statsbudgeten räknas i promille.

Arbetet med att bilda kulturpartiet har pågått sedan i mars, men grundarna har fram till nu lyckats med att hemlighålla sina planer.

Initiativet till partiet togs av skådespelaren Nisti Sterk som samlade en grupp vänner runt idén till ett nytt särintresseparti bara några månader efter att feministiskt initiativ klivit in på den politiska arenan. Men det finns inga planer på att göra henne till partiledare.

- Nej, vi hoppas kunna slippa partiledare i fortsättningen också. Vi är ett antal personer som alla uttalar sig för partiets räkning, säger Kim Anderzon.

Bland partiets aktiva medlemmar finns popsångaren Olle Ljungström, skådespelarna Frida Hallgren, Helge Skoog, Alexandra Rapaport och Jacob Ericsson, dansaren Anna Vnuk, författaren Katarina Mazetti, dramatikern Gertrud Larsson, rockmusikern Christian Kjellvander och hiphopkollektivet Svenska Akademien.

Ännu finns inget partiprogram, är man intresserad av partiet får man nöja sig med ett manifest som kulturpartiet publicerat på sin webbsajt. Där finns få konkreta ställningstaganden, men man skriver bland annat att man vill minska kulturlivets beroende av staten genom avdragsrätt för "gåvor till kulturella ändamål", vilket kan betyda sponsring. Man vill också skapa gynnsammare skattevillkor för kulturutövare.

I manifestet trycker man på att det ska finnas professionella kulturinstitutioner över hela landet, bibliotek ska vara avgiftsfria och minoritetsspråkens ställning ska stärkas genom lagstiftning.

Kulturpartiet satsar på att ta sig in i riksdagen till valet 2006 för att bli en maktfaktor i budgetförhandlingarna. Enligt Kim Anderzon är det främsta målet att skapa ökade anslag till kulturen.

Hon ser inga stora problem med att kulturpartiet är ett enfrågeparti och menar att det finns möjligheter att samarbeta med såväl socialdemokrater som borgerliga om man kommer in i riksdagen.

- Kulturen har regnbågens alla färger. Kan vi vara en vågmästare i en fråga tycker vi i det här läget inte att det spelar någon roll om det är en blå allians eller en röd som vi samarbetar med, säger hon.

Kim Anderzon räknar med att kunna sköta arbetet med det nya partiet på sin fritid.

- Vi kommer att vara så många och ha en så stor kunskapsbredd att det inte behöver uppta all ens tid. Jag skulle aldrig kunna sluta spela teater. Teatern är ju också min politiska plattform.

Vilket är den viktigaste frågan du vill driva?

-- Det är nog att föra tillbaka den skapande kulturen till skolorna redan från första klass. Nu finns det ju skapande skolor på högre nivåer, men redan från början ska våra barn få ta del av musik, dans och annan skapande verksamhet, säger Kim Anderzon.

Enligt Kim Anderzon har partiet för närvande cirka 200 medlemmar.

- Vi har gjort undersökningar bland kulturarbetare och medlemmar inom teaterförbundet och alla är så oerhört tända och intresserade. Men vi hoppas att inte bara folk i kulturen utan även vanliga människor ska bli starkt intresserade. (PM)

Mer läsning

Annons