Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kändisarna bjuder upp i "Let's dance"

Annons
Arja Saijonmaa, Peter "Peppe" Eng och Carolina Gynning är några av de kändisar som deltar i vårens stora fredagsunderhållning "Let's dance", i TV4. Tillsammans med professionella dansare ska de tio stjärnorna drillas till elitnivå och tävla mot varandra i direktsända finaler, ledda av Agneta Sjödin och David Hellenius.


- Det ska bli roligt att se hur det går för paren. De allra flesta tar det på fullaste allvar och ger järnet, säger Agneta Sjödin.

Kändisarna kommer från vitt skilda bakgrunder och det är stor spridning i åldrarna. Deras enda gemensamma nämnare är att ingen har några tidigare danskunskaper, med undantag för enstaka buggkurser.

- Jag tror att jag är bättre som programledare än som dansör, men det ska det bli ändring på nu. Vem vet, jag kanske blir dansreporter efter det här, säger Peter "Peppe" Eng som tävlar tillsammans med Malin Watson.

På oerhört kort tid ska deltagarna med hjälp av sina danspartner gå från amatör- till elitnivå och julhelgen kommer innebära långa timmar i dansstudion. Minst åtta timmar träning om dagen rekommenderas.

- Just nu är det bara jobb, mat, dans och sova. Inget annat hinns med, säger meterologen Tone Bekkestad som dansar tillsammans med Peter Broström.

Under programmets nio veckor kommer paren att dansa tio olika danser. Det blir allt från vals till samba och slowfox, som framförs till populärmusik. I första programmet dansar fem par vals och fem par cha-cha-cha.

- Jag är latinsk i själen, men mina rötter finns i den finska tangotraditionen. Det är så socialt och sensuellt att dansa tätt intill sin partner och jag hoppas att vi kan bidra till att få upp intresset för för den traditionen i Sverige, säger Arja Saijonmaa.

-Den engelska originalversionen av programidén, "Strictly come dancing", har gjort succé när den sänts ibland annat USA, Danmark och Australien.

- Jag såg Evander Holyfield i den amerikanska versionen och jag kan säga att jag i alla fall är en bättre dansare än han är, säger Paolo Roberto som också bytt boxningsringen mot dansgolvet.

Hans far var en gång i tiden Schweizisk mästare i cha-cha-cha, men sonen har själv inga förkunskaper.

Dansarna bedöms av en jury bestående av fyra professionella domare, dansare och koreografer som värderar stjärnornas insatser precis som i en riktig danstävling på elitnivå. Juryn betygsätter dansarna i skalan 1-10 och deras rankning väger sedan lika tungt som tittarnas röster. Dansparet med lägst poäng blir utslagna. På onsdagar visas också programmet "Let's dance-backstage" där tittarna får följa parens intensiva träning och hur de förbereder sig för fredagsfinalen.

- Det svåraste är att kombinera koreografin med att det ska se snyggt ut, säger Carolina Gynning. Men skulle jag råka göra fel så bjuder jag på det.

Andra deltagare är mer nervösa inför att dansa i direktsändning.

- Jag är skraj för att jag ska råka börja med fel fot. Från början såg jag det som en kul grej, men ju mer man kommer in i det så satsar man på allvar, säger Peter "Peppe" Eng.

Premiären för "Let's dance" sänds i TV4 den 11 januari 2006 klockan 20.00. (PM)

Maud Cordenius


Faktaruta:

Danspar i "Let's dance"

Anna Book och David Watson

Arja Saijonmaa och Tobias Karlsson

Carolina Gynning och Daniel da Silva

Kishti Tomita och Tobias Wallin

Tone Bekkestad och Peter Broström

Viktor Åkerblom Nilsson och Carin da Silva

Paolo Roberto och Helena Fransson

Måns Zelmerlöw och Maria Karlsson

Melker Andersson och Ingrid Beate Thomsen

Peter "Peppe" Eng och Malin Watson

Mer läsning

Annons