Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Känn ingen sorg för Håkan, Sundsvall

/

Förhoppningsvis är det ingen hemlighet för någon att Håkan Hellström avslutar årets Gatufest i natt. När lördag blir söndag äntrar han scenen tillsammans med det outbytbara bandet. — Detta är den bästa turnésommaren någonsin och den har hittills bara börjat, säger Håkan Hellström.

Annons
Håkan Hellström gjorde som soloartist entré på den svenska popscenen för lite mer än fem år sedan. Som ett yrväder frälste han oss och vi bokstavligen dog varje gång vi hörde de tre minuterna av destillerad energi, vilja och desperation som är Känn ingen sorg för mig Göteborg.
Sen dess har Håkan Hellström släppt tre album, lite mer än en handfull singlar, gjort ett gästspel bredvid Lasse Berghagen på Allsång på Skansen och turnerat, turnerat och turnerat.
Gör man många spelningar under en kort tid blir det jobbigt och man är sliten i slutet. Man ger allt varje kväll utan att ta in något. Men samtidigt är det få förunnat att få göra det man vill och lever för, säger Håkan Hellström om turnélivet.
Men samtidigt är det på scen han är i sitt esse. På årets Hultsfredsfestivalen sträcktes tusentals armar upp i luften när Håkan och hans band spelade Ramlar som andra låt. Folk hoppade upp och ner som tossiga. Håkan själv trillade över en monitor. Febern lyste ur han ögonen. Energin, inspirationen, lyckan strålade från honom i varje rörelse.
Man måste fälla ut känslospröten och vara extra mottaglig för spänningen på scen och nedanför scen. Det är som en fest och då är det svårt att inte dras med. Det är ju texter och melodier som man formulerat och menar så jag försöker bara förmedla dem så bra som jag kan. Sen så svänger bandet hela tiden så det är svårt att inte bli exalterad, säger Håkan Hellström.
Han återkommer under intervjun till vikten av det band som ständigt följer honom. Utan dem ingen Håkan Hellström såsom vi känner honom.
De är alla oerhört viktiga allihopa. Men precis hur viktiga vet jag inte eftersom jag inte prövat att spela utan dem. Vi har utvecklats som helhet och är mer samspelta nu. Bandet är ju också en stor del av upplevelsen live. Faktiskt så har vi nått någon slags höjdpunkt denna sommaren och aldrig varit bättre, säger Håkan Hellström
Senaste skivan, Ett kolikbarns bekännelser, är ett mer vuxet album. Den plågade tonåringen har jagats iväg. Låtarna är lugnare, tillbakablickande, textmässigt längre. Men på scen och live lika intensiva som alla andra låtar signerade Håkan Hellström.
Det har mycket att göra med instrumenteringen. Man vill ju fånga känslan som ska fram och då blir det annorlunda på skiva mot när man gör en konsert. På scen är det större gester, musiken blir kraftfullare.
Under sommaren åker Håkan Hellström med band landet runt. Spelar på festivaler, stadsfester, på stora scener och inför mängder och åter mängder av publik. Men denna enorma popularitet medför nackdelar:
Vi har pratat om en klubbturné. Att åka runt och spela på studentnationer. Jag vill tillbaka till svettiga spelningar med större publikkontakt. Som det var i början och när jag spelade med Honey is Cool och Broder Daniel. På större scener ser man inte riktigt publiken, utan kör sin egen resa. Lite som när man repar. Men det är klart jag märker när publiken kokar. Det är svårt att inte ta in det.
Till hösten finns inte bara planer på en klubbturné, utan även nya inspelningar.
Kanske kommer det att släppas någonting till hösten. Det är några av mina gamla låtar som jag hoppas ska kunna bli klara. Man har ju stora idéer och tankar om hur det ska låta. Man hör det inom sig. Men sen så blir det inte som man trott när man spelar in och luften går ur en. Men med nya infallsvinklar så blir kommer det förhoppningsvis att bli bra nu.
Säkerligen väntar sig många sång, lycka och dans, dans, dans i natt. Men vilka låtar som ska spelas håller Håkan för själv.
Vi har haft lite problem med låtlistan, men nu har vi hittat en som känns bra. Nu känns det som att jag kan luta mig tillbaka och bara köra igång, säger Håkan Hellström.

FAKTA:
HÅKANS BAND
Lars-Erik \"Labbe\" Grimelund (trummor)
Oscar Wallblom, (bas)
Finn Björnulfsson (congas)
John Engelbert (gitarr)
Stefan Sporsén (blås)
Daniel Gilbert (gitarr)

FAKTA:
DISKOGRAFI
Känn ingen sorg för mig Göteborg (singel, 8 maj 2000)
Ramlar (singel, 9 oktober 2000)
Känn ingen sorg för mig Göteborg (album, 16 oktober 2000)
En vän med en bil (singel, 19 februari 2001)
Nu kan du få mig så lätt (singel, 18 juni 2001)
Luften bor i mina steg (EP, 21 januari 2002)
Kom igen, Lena (singel, 7 oktober 2002)
Det är så jag säger det (album, 28 oktober 2002)
Den fulaste flickan i världen (singel, 17 februari 2003)
Mitt Gulbergs kaj paradis (singel, 7 juli 2003)
En midsommarnatts dröm (19 januari 2005)
Ett kolikbarns bekännelser (16 februari 2005)
Dom kommer kliva på dig igen (20 april 2005)

Mer läsning

Annons