Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kaotiska hyllningar väntar Helena

Annons
I Sverige åkte fansen runt i tutande bilar och badade i fontän, i Grekland vändes hela landet upp och ner. När Helena Paparizou tog hem Eurovision Song Contest med "My number one" på lördagskvällen placerades hon för evigt bland de stora grekiska hjältarna.


-- Tolv gudar hade plats i Olympen, men så fort segern var klar tog Helena plats som den trettonde. Det här är så stort i Grekland, så du kan inte ana. Helena satte eld på Grekland i går. Folk klängde i lyktstolpar och var helt vilda. Det var totalt kaos, säger Alexandra Pascalidou, som kommenterade finalen i grekisk tv.

Hon sitter i lobbyn på grekernas hotell i Kiev medan Helena Paparizou kramar om pojkvännens föräldrar som just anlänt från Sverige.

Nu planeras Helena Paparizous triumfartade ankomst till Aten. När fotbollslandslaget vann EM 2004 kantades den 35 kilometer långa vägen in till Aten av en halv miljon greker. Nu flyttas Helena Paparizous ankomst till Aten fram en dag för att det ska finnas tid att planera det grandiosa mottagandet.

- Det kommer att bli fullständig kalabalik, säger Alexandra Pascalidou.

Men för vinnaren själv blev firandet under segernatten lugnt.

-- Vi satt här i hotellbaren och beställde in några flaskor champagne, men vi var helt slut så vi orkade bara smutta, säger Helena Paparizou.

På lördagskvällen bubblade hon av glädje. Dagen efter har hon börjat förstå att hon nått ett av sina stora mål. Satsningen på att göra Helena Paparizou har varit hård och målmedveten. Det grekiska turistministeriet och skivbolaget har gått samman i mångmiljonsatsning på att göra henne till vinnare. Planen var från början att ge henne en internationellt gångbar hitlåt. Med den etnofärgade dansmusiken anses hon ha potential att bli en europeisk Jennifer Lopez. Inför tävlingen har hon varit på pr-turné i 15 länder. Lördagens seger är beviset på att satsningen varit rätt.

- Det här känns som en tuff sak att ha klarat av när man bara är 23 år. Det har varit många svårigheter på vägen. Jag har känt en hård press den här veckan och har knappt kunnat sova, säger hon.

Men minuterna innan Helena Paparizou gick in på scen fick hon ett sms från en av den grekiska musikens legender, sångerskan Nana Mouskouri, som själv tävlade för Luxemburg 1963 i Eurovision Song Contest.

- Det stärkte mig mycket. Hon skrev att jag hade hela Grekland bakom mig men att jag bara skulle tänka på mig själv just då.

Mamma och pappa var också på plats i Kiev under tävlingen, men hennes bror såg tävlingen från restaurangen i Göteborg och systern var också hemma.

Redan den 26 maj kan svenskarna gratulera Helena Paparizou till segern. Hon återvänder till Sverige och sitt Göteborg för att bland annat vara med i Bingolotto.

-- Då ska jag krama hela Sverige och tacka för 12-poängaren. Jag står i skuld till Sverige.

Hon kände med Martin Stenmarck och tyckte att hans låt var värd ett bättre öde än en 19:e-plats.

- Han får inte tänka att han är mindre värd som artist bara för att han inte var med bland de tio bästa. Jag tyckte verkligen om hans låt och jag känner att jag har mycket att lära av honom som artist.

De senaste åren har hon jobbat hårt med sin artistkarriär i Grekland. Nu är första steget taget mot tävlingen i Aten nästa år, men i sommar ser Helena Paparizou också fram emot att vara en hel del i Sverige. (PM)

Mer läsning

Annons