Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karl Larsson på soloäventyr

Annons
Karl Larsson från Last Days of April skulle bara experimentera lite. Plötsligt hade han skrivit låtar som räckte till ett helt album. Den 22 juni kommer hans J Mascis-inspirerade soloalbum "Pale as milk".


En bortrest flickvän och en ovilja att bara sitta hemma och slöa efter ett intensivt turnerande kan vara en nog så bra anledning att göra musik. Ibland kan det till och med resultera i ett helt album. Det vet Last Days of Aprils sångare Karl Larsson som släpper sitt första soloalbum den 22 juni. Under några få veckor i våras både skrev och spelade han in "Pale as milk" tillsammans med vännen och trummisen Carl Wikman.

- Det här har liksom inte varit en så stor grej egentligen. Vi ville bara testa att spela ihop eftersom vi inte har spelat ihop förut. Så det fanns inga ambitioner att det här skulle bli något. Det var bara på skoj, säger Karl Larsson och fingrar på omslaget till sitt förstlingsverk.

Efter att ha släppt flera album och turnerat synnerligen intensivt över världen med Last Days of April kände Karl Larsson att energin var på upphällningen. Bara under förra året hann de med 100 spelningar varav de sista 20 kändes rätt sega. Han beskriver en situation där bandmedlemmarna till slut varken gjorde sig själva eller publiken någon tjänst.

- Att spela är fortfarande det roligaste som finns, men att det inte kändes så de sista 20 spelningarna gjorde

väl att man kände att man inte skulle fortsätta turnera mer det året, säger han och fortsätter:

- Det blir vardag, man blir lite mer likgiltig inför det och det är inte rätt. Vi hade spelat låtarna ganska många gånger mot slutet och ville ha lite nytt.

I stället stängde Karl Larsson in sig i ett trähus hemma hos mamma i Sigtuna och gav sig i kast med att spela in. Och att arbeta solo under förutsättningen "inga ambitioner" visade sig vara effektivt. Låten han spelade in bara för att "testa lite" blev en till låt och ännu en.

- Det är att testa sig själv lite grann. På tidigare skivor var det ju tio låtar som var plockade över ett år. Nu gjorde man nästan lika många på fyra veckor och det känns inte som att det blev sämre. Så man undrar lite vad som egentligen blir bäst.

Pelle Gunnerfeldt-producerade "Pale as milk" beskriver han som lätt och enkel, "en klackspark" både i fråga om produktion och sound. Tanken var att göra en skiva som för tankarna till det tidiga 90-talets gitarrock. Och det får man säga att de har lyckats med. Den vassa popen på "Pale as milk" skickar både en och två blinkningar till Dinosaur Jr och hjälten J Mascis. Karl Larsson ryggar inte för jämförelsen.

- Jag älskar ju J Mascis! Jag tycker att han gör poplåtar på ett bra sätt så att det inte blir Lene Marlin-mesigt utan med ganska mycket krydda. Han skiter i om andra kommer att lyssna över huvud taget och spelar bara som han vill.

Trots det intensiva turnerandet med Last Days of April, smider Karl Larsson planer på en turné med soloprojektet i augusti. Än är inga turnédatum spikade, men tanken är att det ska bli en vända genom Europa, Japan och Australien. Men några Sverigespelningar ser det inte ut att bli i första taget.

- Det är ganska tråkigt att spela i Sverige. Folk uppskattar inte musiken lika mycket. Jag vet själv att jag nästan aldrig går på konserter. Jag tror att det är för att vi ganska många bra band i Sverige och det är hård konkurrens. Och folk är ganska dömande också när det gäller musik. De tänker efter flera gånger innan de vågar säga att de gillar ett band. (PM)

Mer läsning

Annons