Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärlek som slits av släkt och vänner

I radhuset försöker nyförälskade Hannes och Annika hitta varandra. Om de bara hade fått vara i fred för hennes skruvade syrra och hans egotrippade kompis hade allt säkert gått bra. Men i TV4:s komedisatsning Hon och Hannes händer allt som bara inte får hända ett nyblivet sambopar.

Annons
Inspelningarna är i full gång i en studio i Hägernäs utanför Stockholm. Det första av de 24 avsnitten av Hon och Hannes börjar sändas i september.
Claes Malmberg och Annika Andersson spelar Hannes och Elisabet som har blivit sambor utan att egentligen känna varandra. Tillsammans försöker de få krogen Hos Hannes på fötter när Elisabets bortskämda lillasyster Petra kräver att få flytta in i ett rum i deras källare.
Hon har just blivit utkastad av en oljemagnat i Oslo som hon har varit gift med. Hon har inga större planer än att hitta en man som kan förse henne med nya kreditkort, säger Dramaten-lediga Lisa Werlinder i rollen.
Efter att ha spelat Cordelia i Kung Lear på Dramaten trivs hon utmärkt med att få spela en riktigt skruvad komedikaraktär.
Petra är bortskämd, egoistiskt och självupptagen. Hon ber aldrig om ursäkt, väntar sig att bli uppassad och ser sig själv som centrum av världen.
Lisa Werlinder håller sakta på att vänja sig vid att bli igenkänd på gatan. I serien Saltön som nyligen avslutades i SVT sågs hon som mest av tre miljoner tittare. Där spelade hon Kristina, tjejen som hade gift sig till ett bekvämt liv med den nära 40 år äldre fabrikör Månsson som hon hoppades att få ärva.
Håller du på att nischa in dig på att spela unga lycksökerskor?
Nja, jag tycker inte att rollerna är så lika. Kristina var väldigt ung och naiv. Hon var osäker men funderade verkligen på vad hon ville göra med sitt liv.
Petra beskrivs av rollinnehavaren mer som en karikatyr än en karaktär. Hennes uppgift är att ställa till med de skruvade situationerna som gör serien till en komedi.
Det är väldigt roligt att få spela en tjej som aldrig ber om ursäkt. De flesta tjejrollerna är ju tyvärr försiktiga och lite undergivna, egenskaper som inte existerar hos Petra.
Komikern Claes Malmberg slipper den här gången att vara den komiska motor i serien och får i stället ägna sig åt skådespeleri med andra dimensioner.
Jag och Annika gör karaktärer som alla kan känna igen sig i. Lisa och Johan (Johan Wahlström som spelar Lars) kommer in och drar i gång komiken, säger Claes Malmberg.
Hon och Hannes handlar om relationen man-kvinna. Att vi tänker på olika sätt, tolkar situationer olika och har svårt att nå varandra för att det ene inte förstår vad den andre säger.
Lars och Elisabet är karaktärer som alla kan känna igen sig i. Här är det en man och kvinna, men det kan lika gärna vara två män eller vilka som helst egentligen. Alla som har att prövat att bo ihop i en relation med en annan person känner igen problemen, säger regissören Bjarni Haukur Thorsson.
Han är islänningen som på kort tid har tagit ett starkt grepp om Nöjes-Sverige. Det var han som regisserade musikalen Grease på Göta Lejon i Stockholm och han ska också stå för regin när Magnus & Brasse återförenas i farsen Muntergökar på Chinateatern i höst.
Komiken bygger mer på roliga situationer än på repliker med punchlines. Även om jag spelar en kille som skulle kunna vara jag själv kan karaktären förhoppningsvis vara rolig, säger Claes Malmberg.
Alla gör vi konstiga saker i våra verkliga liv. Om vi skulle få se oss själva på tv i sådana situationer, skulle vi säkert skratta gott. Det är så en situationskomedi fungerar, förklarar han.
Johan Wahlström, mest känd som en av debattörerna i TV4:s humorshow Parlamentet, spelar kompisen Lars, en ganska misslyckad skådespelare som varje kväll tar sig ett par öl på Hannes krog och som alltid glömmer att betala.
Johan gör en karaktär som balanserar mellan hejdlös komik och djup tragik, en människa man kan känna djup medkänsla med. Det är mycket ovanligt i komedisammanhang att man tar ut en komisk karaktär så långt, säger Claes Malmberg.
Teamet har just spelat in slutscenen i avsnitt 16 som utspelar sig i Hannes och Elisabets kök. Det allra första avsnittet väntar man med till de sista inspelningsdagarna i juni då rollerna verkligen har satt sig. (PM)

Lisa Werlinder, Annika Andersson, Johan Wahlström och Claes Malmberg spelar huvudrollerna i TV4:s relationskomedi Hon och Hannes som börjar sändas i höst.
Foto: David Magnusson/Scanpix

Claes Malmberg och Lisa Werlinder i rollerna som Hannes och hans egotrippade svägerska Petra.
Foto: David Magnusson/Scanpix

Claes Malmberg, Annika Andersson, reigssören Bjarni Haukur Thorsson, Lisa Werlinder och Johan Wahlström under inspelningen av relationskomedin Hon och Hannes.
Foto: David Magnusson/Scanpix

Mer läsning

Annons