Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katie Melua följer upp succédebuten

Annons
Hon säljer massvis med skivor men blir fortfarande inte igenkänd på gatan. Nu är Sverigeaktuella stjärnskottet Katie Melua tillbaka med ett nytt succéalbum. Och mer scenvana.


Det är snart två år sedan som brittiskgeorgiska Katie Melua slog igenom med full kraft. Musiken på debutalbumet "Call off the search" jämfördes med Norah Jones och skivan har hittills sålt i över tre miljoner exemplar världen över. Nu är hon tillbaka med sitt andra album "Piece by piece" som gick rakt in på den brittiska albumlistans förstaplats och som även skördar framgångar i övriga Europa och i USA. Nästa vecka är hon i Sverige för tv-framträdanden och en spelning på Lydmar i Stockholm.

Men trots den enorma succén förblir Sverigeaktuella Katie Melua anonym på gatorna hemma i London.

- Ibland blir jag blir igenkänd men inte på något galet sätt. Jag kan fortfarande göra vardagliga saker. Troligen för att jag fortfarande klär mig ganska vanligt, så att folk inte känner igen mig, säger hon.

Debutalbumet släpptes under senhösten 2003 i Storbritannien. Sedan dess har hon bland annat hunnit med att turnera flitigt i både Europa och USA, medverka på den nya versionen av Band Aid-låten "Do they know it´s Christmas?" och uppträda på Nelson Mandelas 46664-konsert. En intensiv period där hon själv tycker att hon utvecklats både som människa och som artist.

- Jag tror att jag blivit mer självsäker och bestämd. När jag började var jag så ung. Jag var alltid blyg i skolan och höll fortfarande på att lista ut vad jag skulle göra till och med när vi gjorde "Call off the search". Men jag tror inte att det här är ett resultat enbart av min framgång utan också av att jag har vuxit upp, säger hon.

På det nya albumet gör Katie Melua "en Paul Anka" och gör covers av klassiska rocklåtar. Den ena är Canned Heats "On the road again" (som hon också brukar tolka live) och den andra är The Cures "Just like heaven" (som är ledmotivet till Reese Witherspoons nya film med samma namn). Katie Meluas versioner av dessa ärrade låtar är mjuka och vackra, vilket säkert kan provocera ett och annat hardcore-fan. Men Katie Melua bryr sig inte. Hon är själv ett Cure-fan och brukar även göra "Love cats" på sina konserter.

- Det är det bästa med att göra en cover. Man hoppar från en jättehög klippa och man kan falla platt. Det är nästan helgerån att tolka andras låtar och det var därför jag gjorde det. Det enda jag kan säga till mitt försvar är att Robert Smith hörde min version och älskade den.

På det nya albumet får publiken se mer av Katie Meluas eget låtskrivande. Den här gången bidrar hon med fyra helt egna låtar och en som hon skrivit tillsammans med Mike Batt. Tidigare har hon sagt att hon inte känner sig tillräckligt erfaren för att skriva allt sitt eget material än. Det håller hon fast vid. Däremot tycker hon att hon har funnit en ny trygghet på scenen genom sitt flitiga turnerande. Nu är det där som hon trivs allra bäst.

- Man gör så mycket konstigt i den här industrin, som att ställa upp på fotosessions, resa överallt och - jag menar inte att vara respektlös - att göra intervjuer och prata om det man gör hela tiden. Men det har inget med musiken att göra. Det hjälper mig inte att utvecklas. Jag uppskattar verkligen att uppträda med min musik. Det är det som gör att det är värt besväret. (PM)

Mer läsning

Annons