Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katrina har segervittring

Katrina & The Waves har blivit Katrina & The New Wave. Storbritannien har bytts mot Sverige. Med en storskrällsseger i Eurovisionsschlagerfestivalen 1997 i ryggen, är frontkvinnan Katrina Leskanich full av självförtroende inför lördagens deltävling i Växjö

Annons
Katrina & The Waves har blivit Katrina & The New Wave. Storbritannien har bytts mot Sverige. Med en storskrällsseger i Eurovisionsschlagerfestivalen 1997 i ryggen, är frontkvinnan Katrina Leskanich full av självförtroende inför lördagens deltävling i Växjö.
- Svenskarna kommer att märka att jag har vunnit förut och att jag kan vinna igen, säger hon.

1997 tog Katrina & The Waves hem segern i Eurovisionsschlagerfestivalen för Storbritanniens räkning. Lagom till 20-årsjubileet av gruppens superhit \"Walking on sunshine\" och Melodifestivalens 50-årsjubileum passar Katrina på att delta i Melodifestivalen igen - för Sverige. Den här gången med svenska musiker under namnet Katrina & The New Wave.
- Jag har kommit till Sverige sedan 1983, Katrina & The Waves spelade här innan \"Walking on sunshine\" blev en hit. Någon importerade skivan och svenskarna gillade den. Sverige var det första ställe där vår musik blev uppskattad, så jag har haft en kärleksaffär med Sverige sedan dess. Jag älskar folket och kulturen, så det var väldigt kul att bli tillfrågad, säger Katrina Leskanich.

Det rör på sig i sångerskans liv just nu. När PM ringer upp henne i London, berättar hon att hon sitter och skriver på en bok om sina upplevelser i musikbranshen under de senaste 30 åren. Dessutom har hon startat ett eget skivbolag där hon säljer och distribuerar sitt solodebutalbum \"Turn the tide\". Det är mycket att göra, för hon gör allting ensam. Men hon är nöjd med sin position.
- Det är roligt att ha ett eget bolag, och dessutom kan man inte bli sparkad, säger hon.

Året efter segern i schlagerfestivalen 1997 splittrades Katrina & The Waves och Katrina Leskanich satsade på en egen karriär. När hon träffade det svenska bandet Playboys i Stockholm förra året, bildades Katrina & The New Wave. På lördag framför de låten \"As if tomorrow will never come\". Katrina Leskanich beskriver låten som en energisk partylåt.
-Den handlar om att partaja, om att njuta av livet som om det inte fanns någon morgondag. Det finns så många trista ballader i den här tävlingen. En ballad måste vara helt fantastisk för att den ska funka. Så vi kommer väl in lite som en frisk fläkt, säger hon.

Katrina Leskanich ser fram emot att delta i den svenska uttagningen eftersom tävlingen är så hatad i hemlandet Storbritanninen. Hon är bekymrad över landets inställning till tävlingen och tycker att britterna slösar bort sitt rykte som musiknation genom att skicka dåliga bidrag.
- Folk tycker att det är kul att följa med strömmen och hata tävlingen, eftersom de tycker att den saknar trovärdighet. Men att medverka är ett sätt att få in en fot i branschen, att dra till sig uppmärksamhet.

Fakta Katrina Leskanich:

Ålder: 45

Bor: I London.

Bakgrund: Bildade bandet Mama´s cookin´ 1979. Bandet spelade covers av bland andra Linda Ronstadt, Heart och The Eagles och uppträdde på amerikanska flygvapnets baser. Några år senare bildade hon och bandkamraten Vince de la Cruz Katrina & The Waves tillsammans med Alex Cooper och Kimberley Rew. 1985 fick de en jättehit med \"Walking on sunshine\" och släppte därefter flera album. 1998 splittrades bandet.

Mer läsning

Annons