Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katrina segertippar "Waterloo"

Annons
På lördag koras tidernas bästa schlagerlåt i Köpenhamn. Bara en svensk låt finns med bland de tävlande. Men galans värd, den tidigare schlagervinnaren Katrina Leskanich, hejar på Abbas "Waterloo" när schlagerfestivalen fyller 50.


Till helgen firar Eurovisionschlagerfestivalen 50-årsjubileum med den stjärnspäckade galan "Congratulations" i Köpenhamn. Amerikanskbrittiska Katrina Leskanich och lettiske Renars Kaupers leder galakvällen där tidernas bästa schlager ska utses. Och albumaktuella Katrina Leskanich börjar bli en erfaren schlagerräv. 1997 vann hennes grupp Katrina & The Waves schlagerfestivalen med låten "Love shine a light" och tidigare i år tävlade hon i den svenska uttagningen tillsammans med The Nameless och låten "As if tomorrow will never come".

- Jag blev så glad över att bli tillfrågad och att få vara en del av det här. Det finns inga bättre låtar än de som har vunnit Eurovision Song Contest. De har stannat i våra hjärtan. Det ska bli roligt, jag har läst manuset och har sett upplägget för showen och jag tror att det kommer att bli väldigt speciellt. Jag ser verkligen fram emot det, säger hon på telefon från en flygplats i England.

Många vinnare från tidigare tävlingar kommer att gästa jubileumskvällen i Forumhallen i Köpenhamn på lördag. Bland dem finns turkiska Sertab Erener som vann tävlingen 2003 med "Everyway that I can" och de svenska vinnarna Carola Häggkvist och Richard Herrey från Herrey´s. Katrina Leskanich ser också fram emot att träffa Ronan Keating som var värd när Katrina & The Waves vann tävlingen 1997.

Vad gör du på scenen förutom att vara värd för jubileumsprogrammet?

- De ska visst sätta ihop ett medley i början av showen som avslutas med "Love shine a light", så jag kommer att sjunga den.

14 låtar tävlar om att utnämnas till tidernas bästa schlagerlåt på lördag. Bland dem finns exempelvis "Ein bisschen Frieden" med Nicole (1982, Tyskland), "Hold me now" med Johnny Logan (1987, Irland), "Diva" med Dana International (1999, Israel) och "Fly on the wings of love" med Olsen Brothers (2000, Danmark). Det enda svenska bidraget är Abba-klassikern "Waterloo" från 1974 - som Katrina Leskanich har höga förhoppningar om.

- Jag tror att alla tror på "Waterloo". Den är ju den mest berömda Eurovisionsschlagerlåten genom tiderna tycker jag. Alla kan den, alla älskar den. Den är ju själva schlagerfestivalens sound och image. Men vi får se, det är en tävling. Vi får se hur folk röstar.

Är det vad du själv tror också?

- Vet du, jag är väldigt förtjust i alla låtarna. Jag älskar Johnny Logans låtar också och jag tycker att "Volare" (med italienske Domenico Modugno från 1958, reds anm.) är en klassiker. Men jag vet bara att det inte går att säga hur folk kommer att rösta den här kvällen. Det kommer att bli väldigt spännande, men "Waterloo" kommer nog att finnas med bland topplaceringarna.

Katrina Leskanich släppte nyligen sitt första, självbetitlade soloalbum och har den senaste tiden varit ute på en hektisk promotionturné.

- Jag har jobbat hårt, men jag älskar det. Jag får sova när jag dör. (PM)


De tävlande låtarna:

"Nel blu di pinto di blu (Volare)" med Domenico Modugno (1958, Italien)

"Poupée de cire poupée de son" med France Gall (1965, Luxemburg)

"Congratulations" med Cliff Richards (1968, England)

"Eres tú" med Mocedades (1973, Spanien)

"Waterloo" med Abba (1974, Sverige)

"Save your kisses for me" med Brotherhood of Man (1976, England)

"What´s another year" med Johnny Logan (1980, Irland)

"Ein bisschen Frieden" med Nicole (1982, Tyskland)

"Hold me now" med Johnny Logan (1987, Irland)

"Ne partez pas sans moi" med Céline Dion (1988, Schweiz)

"Diva" med Dana International (1999, Israel)

"Fly on the wings of love" med Bröderna Olsen (2000, Danmark)

"Everyway that I can" med Sertab Erener (2003, Turkiet)

"My number one" med Helena Paparizou (2005, Grekland)

Mer läsning

Annons