Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Keba älskar att dansa

"Fem, sex, sju, åtta ... stepp och runt!"
När instruktören Keba Bergqvists håller sina streetdancepass handlar det om snygg koreografi och tuffa dansrörelser med mycket attityd till tung hip hopmusik.
— Jag blir överlycklig av att dansa. Om jag är deppig dansar jag och blir alltid glad igen, säger han.

Annons
ST besökte Ego hälsostudio och träffade Keba Bergqvist, instruktör på de mycket populära streetdancepassen.
Streetdance och funk har växt oerhört de senaste åren, mycket tack vare alla musikvideos på MTV. Det är en enormt skön dans, säger han.
Streetdance är samlingsnamnet för ett flertal danser som härstammar från den urbana ungdomskulturen hip hop, som uppkom i USA under slutet av 70-talet. Electric boogie, locking och streetjazz är några av danserna som räknas till streetdance. Hårda och dynamiska rörelser med mycket attityd blandas med mer graciösa ofta till tung hip hop, funk och r´n´b.
Man kan egentligen hitta på vad som helst. Det är det som är tjusningen med streetdance, att dansen har en så fri karaktär.
Keba Bergqvist hämtar mycket inspiration från musikvideos på MTV, filmer och dansgrupper som Bounce. Han står ofta själv framför spegeln i lokalen på Ego och försöker arbeta fram nya koreografier.
Det är så skönt att bara slå på en låt, hitta en känsla och testa olika saker till musiken.
Passet är fullt när ST kommer på besök. Keba Bergqvist går igenom varje steg- och rörelsekombination och repeterar hela koreografin flera gånger. Under finallåtarna i slutet av det timslånga passet tar han av sig sitt headset, hoppar ner från scenen, och släpper loss tillsammans med deltagarna, som gör sitt yttersta för att hänga med i rörelserna i takt till musiken.
Det är jätteroligt att hålla i streetdancepassen. Att se hur deltagarna själva uttrycker sig i dansen och glädjen hos dem ger mig så otroligt mycket energi. Tanken är att alla ska få jobba fritt och utveckla sin egen personliga dansstil.
Keba Bergqvist reser ofta till Stockholm och går på olika danspass för att hela tiden utveckla sig själv.
Jag försöker åka på alla helgkurser och konvent. Som dansare blir man aldrig fullärd.
24-årige Keba Bergqvist föddes i Stockholm och började tidigt med rytmer, då han spelade trummor på dagis. Det var också där som han började dansa.
Jag delade ut handgjorda biljetter till dagisfröknarna och barnen. Sedan hade jag dansuppvisning för dem.
I tioårsåldern flyttade han upp till Sundsvall med sin familj och började dansa på Matz Bergströms Dansskola. Keba Bergqvist tävlade i standard- och latinamerikanska danser och på senare år har han även dansat salsa.
Jag tror att jag har haft väldig nytta av att ha provat på flera olika danser. Även i streetdance har jag nytta av den träning jag lade ner i till exempel latindanser som samba, cha-cha och rumba.
Förutom att hålla streetdancepass deltar Keba Bergqvist även i olika uppsättningar. Förra året dansade och sjöng han i musikalen The best little whorehouse in Texas samt i Kustrevyn. Nu är det också klart att han kommer att ingå i höstens musikalfars, Camping, med premiär i Tonhallen 30 september.
Det är en utmaning varje gång att vara med i en ensemble. Att se allting växa fram till premiären är jätteroligt.
Även sången betyder mycket i Kebas liv och han tar
privatlektioner hos sångpedagogen Eva-Britt Fredheim.
De senaste tre åren har han sjungit fyra gånger i veckan i Spectra gospel- och Birgittae kyrkokör, där han är baryton. Han sjunger också solo i olika sammanhang.
Just nu arbetar Keba Bergqvist som beredare på Vin och sprit i Sundsvall.
Men hans dröm är att kunna leva på dansen.
Jag älskar att dansa. Det ger en sådan frihetskänsla att man glömmer allt annat!

Mer läsning

Annons