Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Keith ”Guru” Elam jazzade upp hiphopen

Annons

Den nittonde april i år dog Keith Elam, mest känd under artistnamnet Guru, rappare, som soloartist visst, men framförallt som den verbala halvan i banbrytande duon Gang Starr. Tillsammans med Dj Premier förde han på allvar in jazzen som ett element i hiphopen med debutalbumet No more Mr. Nice Guy från 1989.

Två år senare släppte de albumet Step in the arena och satte ner foten ordentligt. Skivan räknas som ett klassiskt hiphop-album och etablerade Gang Starr i toppen, om inte kommersiellt så åtminstone kvalitativt och credmässigt. På singlarna Who’s gonna take the weight?, Just to get a rep och titelspåret Step in the arena har Premier hittat det signatursväng och de löst hängande scratches som han byggt sin producentkarriär på. Guru har hittat sin röst, sitt unikt monotona flow, som under några år under nittiotalets första hälft gjorde honom till världens kanske främste rappare. På singeln Lovesick visade Guru en mjukare sida, en mer tillbakalutat jazzig sida. Ett spår som han fortsatte med singeln Ex-girl to next girl från efterföljande albumet Daily operation från 1992. Utan att alls vara dåligt är det ett mellanalbum i Gangs Starrs diskografi, i väntan på nästa peak.

1993 var Guru mogen att utforska den där jazzigare sidan djupare med projektet Jazzmatazz. Med Guru’s egna ord från introt till albumet: ”an experimental fusion of hiphop and live jazz”. I realiteten ett soloprojekt producerat och frontat av honom själv, med en myriad av gäster. Från legendariska jazzmusiker som Donald Byrd, Roy Ayers och Lonnie Liston Smith till då nya heta jazz- och soulartister som Branford Marsalis, Ronny Jordan, Courtney Pine och Carleen Anderson. Jazzmatazz var en större framgång i Europa än i USA och Guru hittade en publik utanför hiphop-världen. Han turnerade med Jazzmatazz på jazzfestivaler och spelade bland annat på Skeppsholmen i Stockholm.

1994 teamade Guru återigen upp med Dj Premier och släppte albumet Hard to earn med klassiska låtarna Mass appeal och DWYCK, två singlar som är spikade i alla hiphop-djs skivbackar.

Fyra år och ytterligare en Jazzmatazz-volym senare släppte Guru med Gang Starr sitt sista storverk, sitt kommersiellt sett mest framgångsrika album, Moment of thruth, med klassiska singlar som You know my steez, Royalty och Militia. Året efter släppte de sin kanske bästa låt överhuvudtaget, singeln Full clip, plockad från greatest hits-samlingen med samma namn. Gang Starr släppte ytterligare ett album, The Ownerz, 2003, men likt det mesta Guru släppte som soloartist utanför Jazzmatazz-serien känns den plattan ganska trött. När Guru dog hade han av allt att döma sitt bästa arbete bakom sig, men det arbetet är så pass bra att han i hiphop-världen kommer att bli ihågkommen som en legend. Keith Elam, 1961-2010. R.I.P.

Annons