Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ken Loach övertygar igen

Filmstaden (Draken): En öm kyss Regi: Ken Loach I rollerna: Atta Yaqub, Eva Birthistle, Shabana Bakhsh med flera

Annons
I en lång rad närvaroladdade filmer, några av dem att betrakta som mästerverk, har Ken Loach dokumenterat sig som en starkt engagerande skildrare av brittisk arbetarklass och dess varierande livsvillkor.
Samma engagemang visar Loach - ånyo med stark övertygelse - i sin senaste film, En öm kyss. En för honom ny problematik, men som varit rätt så vanlig i brittisk film de senaste åren: konfliktladdade kärleksrelationer föranledda av religiöst, etniskt, kulturellt och moraliskt färgade komplikationer.
Egentligen tillför han inte den här \"genren\" något nytt, men hans stilsäkerhet och verklighetsnära framtoning av grundtemat gör ändå filmen i hög grad se- och tänkvärd.
Filmen utspelas i Glasgow. Pakistanske discjockeyn Casim lever relativt tryggt i sin muslimska invandrarfamilj och är fullt beredd att gifta sig med den muslimska kusin som föräldrarna valt ut åt honom. Men livet ställs på sin yttersta spets för honom, sedan han förälskat sig i och inlett ett kärleksförhållande med sin lillasysters unga och vackra musiklärarinna, Roisin, som varit gift men inte är skild på grund av sin katolska religion.
Loach och hans trogne manusförfattare berättar sensibelt och sympatiskt lågmält, utan att tillgripa lättköpt komik i kulturkrockarna, om det unga kärleksparets svårigheter att nå fram till en lösning av den livsavgörande situation som båda hamnat i.
Casim visar en allt tydligare vilja att frigöra sig från sina föräldrars diktat och att göra den till synes omöjliga kärleken möjlig. Roisin vill så gärna tro att Casim ska lyckas med detta.
Ett intressant sidotema i filmen är lillasystern Taharas kamp för att gå sin egen väg och fortsätta sin utbildning långt borta från Glasgow.
Filmen är genomgående välspelad och välgjord, i god harmoni med Loachs många tidigare filmer om vanliga enkla människor och deras livsproblem.

Det unga kärleksparet Casim (Atta Yaqub) och Roisin (Eva Birthistle) möter stora svårigheter då de kommer från olika kulturer och religioner.
Foto: Icon Film Limited

Mer läsning

Annons