Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ken Loach övertygar igen

/

En öm kyss

Annons
I en lång rad närvaroladdade filmer, några av dem att betrakta som mästerverk, har Ken Loach dokumenterat sig som en starkt engagerande skildrare av brittisk arbetarklass och dess varierande livsvillkor.
Samma engagemang visar Loach i sin senaste film, En öm kyss, som handlar om konfliktladdade kärleksrelationer föranledda av religiöst, etniskt, kulturellt och moraliskt färgade komplikationer.
Filmen utspelas i Glasgow. Pakistanske discjockeyn Casim lever relativt tryggt i sin muslimska invandrarfamilj och är fullt beredd att gifta sig med den muslimska kusin som föräldrarna valt ut åt honom. Men livet ställs på sin spets, sedan han förälskat sig i och inlett ett kärleksförhållande med sin lillasysters unga och vackra musiklärarinna, Roisin. Hon är gift men har inte skilt på grund av sin katolska religion.
Loach berättar sensibelt och sympatiskt lågmält, utan att tillgripa lättköpt komik i kulturkrockarna, om det unga kärleksparets svårigheter att nå fram till en lösning av den livsavgörande situation som båda hamnat i.
Ett intressant sidotema i filmen är lillasystern Taharas kamp för att gå sin egen väg och fortsätta sin utbildning långt borta från Glasgow.
Filmen är genomgående välspelad och välgjord, i god harmoni med Loachs många tidigare filmer om vanliga enkla människor och deras livsproblem.

Mer läsning

Annons