Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ken Ring tillbaka i Sundsvall: "Känner mig mer levande än någonsin"

Under fredagen intar en av Sveriges största hiphopare, Ken Ring, scenen på Oscar Matsal och Bar. Många beskriver honom som en legend. Nu återvänder legenden efter sju år med nytt album.

Annons

Ken Ring intar Oscars Matsal och Bars scen under fredagskvällen.

Han är hiphoparen som beskrivs som en legend inom svensk hiphop. Sedan nittiotalet när han fick sitt stora genombrott har Ken Ring ständigt varit aktuell. Nu kommer legenden till Sundsvall som nästa stopp i sin turné.

– Det känns bra att komma hit. Sundsvall har alltid varit en stad där jag spenderat mycket tid förutom när jag varit i Stockholm, till exempel har jag spelat in mina album här, säger Ken Ring.

Och att vara ute på turné är det som Ken brinner allra mest för.

– Det är det man lever för som musiker att få komma ut på spelningar. Många gör det över hela året en turné men vi gör det koncentrerat under en kort tid, säger han.

Men förutom att bege sig ut på turné är han aktuell med det nya albumet XXV. Ett album som kommit efter sju års väntan.

– Jag har gjort akustisk version av tidigare album men just att detta dröjt beror på många olika faktorer. Det har varit familjesituationer och att det inte har funnits tillräckligt musik för att göra ett album. Jag har slappat för mycket i studion, säger han och skrattar.

På albumet tar Ken Ring upp hur bilden av hiphop kantas av kriminalitet och droger.

– Mitt album är ett renodlat hiphop album. Jag vill ifrågasätta det kriminella elementet och bilden av hiphopen idag mot hur den var förr. Det är lite för mycket snack om droger. Förr skulle man skriva finurliga saker i sina rapptexter, nu handlar allt om att skryta. Det är tragiskt eftersom hiphop egentligen kan handla om hur man tar sig ur det kriminella livet, säger han.

Singeln "Ger dig allt du har" från albumet är en hyllning till både sambon men speciellt hans föräldrar.

– I Afrika till exempel har man som tradition att man ska ge en gåva till föräldrarna till den man är kär i så det blev inspirationen. I låten "Ger dig allt du har" drar jag parallellen till allt jag gjort och byggt upp, säger han.

Du har varit aktuell i mer än halva ditt liv, hur känns det att ständigt vara det?

– Jag älskar musik såpass mycket och har öppnat skivbolag. Detta är det jag vill hålla på med hela livet och det är lika kul då som nu. Jag känner mig mer levande än någonsin, säger Ken Ring.

I Sverige beskrivs du som en levande legend inom hiphop. Ser du dig själv som en legend?

– Jag förstår att folk kan se mig som det då jag har gjort mycket för svensk hiphop i min karriär. Jag har gjort mycket vad jag velat och hållit mig aktuell. Men för mig ser jag mig inte på det sättet. Det är häftigt att man kommit så här långt bara på att säga lite yo yo emellanåt, säger han.

Hur hanterar man en sådan popularitet?

– Jag lägger fokus på det jag ska, vara mycket i studion men också på scen. Jag vill hålla mig borta från morgonsofforna och diverse tv program, jag vill inte ha det för exponerat, säger han.

Och att fortsätta turnera är både planen och drömmen.

– Under den senaste veckan håller jag på med en andra skiva med aukustiska låtar. Men min drömplan är att i vinter åka till kyrkor och göra en turné. Det är en fantastisk aukustik i kyrkan så en kyrkturné med gratis inträde för alla skulle vara häftigt, säger Ken Ring.

23:00 intar Ken Ring scenen på Oscars Matsal och Bar.

Mer läsning

Annons