Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kieslowskis triologi på DVD

Annons
DVD
Kieslowski - Trikoloren

Äntligen är den här, boxen som samlar Krzsystof Kieslowskis kända trilogi på DVD!
I Den blå filmen möter tittaren Julia (Juliette Binoche), en ung kvinna som förlorar sin man och sitt barn i en bilolycka. Hon gör sitt bästa för att glömma att de någonsin existerat hon säljer huset, skänker bort pengarna och förstör ägodelar. På det sättet kan hon leva sitt liv helt utan relationer, sorg och glädje tror hon.
Den blå filmen är en personlig favorit då Kieslowskis känsla för detaljer blir uppenbar och tittaren kan upptäcka nya saker, göra nya tolkningar vid varje titt.
Om Den blå filmen är ett drama så är Den vita filmen en komedi. När Karols fru Dominique (Julie Delpy) vill skilja sig på grund av att Karol är impotent lämnas han åt sitt öde utblottad, jagad av polisen och utan pass. Därför kommer han på en galen plan för att ta sig till tillbaka till sitt hemland Polen han packar helt enkelt ned sig själv i en resväska. Men väl hemma har han svårt att glömma sin före detta fru, och gör allt för att bli god nog åt henne igen.
I den sista filmen i triologin Den röda filmen träffar Valentine (Irene Jacob) en pensionerad domare som avlyssnar sina grannars telefonsamtal. Hon blir snart fascinerad av den äldre mannen och känslor uppstår mellan dem, trots den stora åldersskillnaden.
Förutom tre fantastiska filmer så är boxen fullspäckad med extramaterial. Det som fascinerar mest med intervjuerna och bakom-scenen-bilderna är att tittaren får veta så mycket som Krzsystof Kieslowski, hur han var som regissör och som människa. Man får veta mer om detaljernas betydelse i filmerna och hur han har tänkt i olika scener, något som gör de redan så underbara filmerna ännu bättre.
I extramaterialet till Den blå filmen intervjuas Juliette Binoche, klipparen Jacques Witta och producenten Marin Karmitz. Dessutom finns de sedvanliga reklamsnuttarna för de tre filmerna och en ingående intervju med Kieslowski själv om Den blå filmen.
Den vita filmen har liknande bonusmaterial, men här är det Julie Delpy som intervjuas om sin prestation.
Mer övergripande material finns på skivan till Den röda filmen, Kieslowskis sista film innan han dog 1996. Där finns, förutom intervjun med Irene Jacob och en bakom-scenen-film, intervjuer angående Cannes-festivalen och filmens Oscarnomineringar.
Det känns inte som om det är något som saknas den här boxen. Menyerna kanske inte fungerar perfekt och det finns ord som är felstavade vilket är slarvigt, men det stör inte nämnvärt.

Mer läsning

Annons