Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kirchsteiger inreder rum i alla stilar

/

Ernst Kirchsteiger har byggt om sitt sista sommartorp, men är snart tillbaka i rutan. Om några veckor dyker han upp igen med Nya rum i en helt ny tappning.

Annons
I stället för att göra om hemma hos folk ska han börja från scratch och inreda tomma lägenheter i skiftande stilar. Varje program får ett tema till exempel allmoge, popkonst, Asien, gustavianskt eller jugend.
Inför programmet om Asien gällde det ju att bestämma sig för var i världsdelen jag ville befinna mig. Jag fastnade för Japan och gjorde om ett befintligt kök i japansk stil, säger Ernst Kirchsteiger.
Tanken är att det ska vara både praktiskt och ekonomiskt möjligt att genomföra idéerna i det egna hemmet. Här väljer han att inte röra köksinredningen utan hittar den japanska känslan med hjälp av färg, tapeter och rispappersskärmar i fönstret.
Programmen inleds med att Ernst Kirchsteiger gör en resa till en främmande miljö för att hämta inspiration om en viss stil. I den andra delen inreder han ett rum med hjälp av kunskaper han har inhämtat under resan.
Jag reser runt hämtar inspiration och träffar initierade människor som vet att berätta en hel del i ämnet. Jag gör nerslag på krogar, butiker och museer för att jaga just den här stilen.
Vill man göra ett rum i allmogestil behöver man inte köpa dyra, antika möbler. Det går att hitta känslan ändå, menar Kirchsteiger.
Allmogen har aldrig upphört, den liksom puttrar på. Ordet allmoge betyder \"alla folk\" och de stora möbelvaruhusen säljer ju möbler för alla, så där finns mycket att hämta.
Lika lite behöver man äga ett äkta screentryck av Andy Warhol för att göra ett rum med en doft av 60-talets popkonst , menar Kirchsteiger.
Tittar man på en Warhol-tavla så ser man hejdlösa signalfärger och en platthet i uttrycken som man kan ta tillvara och göra något helt annat av.
Ernst Kirchsteiger tycker också att den psykedeliska popkulturen och konsten har gjort spännande avtryck i stilhistorien. Men några haschplantor får absolut inte förekomma i hans rum.
Kirchsteiger vore inte Kirchsteiger om han inte fick göra något riktigt hemvävt också. I programmet med undertiteln \"Det naturnära\" gör han ett sovrum med hjälp av ull, stenar och lin. (PM)

Faktarutor:

Ord som Ernst Kirchsteiger absolut inte vill höra i samband med Nya rum:

Make over: \"Du menar att få till en känsla i ett rum?\"
Stajla: \"Det låter som om man smörjer på något.\"
Shoppingturer: \"Nej verkligen inte, jag möter initierade människor som vet att berätta en hel del i ämnet.\"
Kändisar: \"Nej, nej, nej, nej, nej, nej. Mina gäster är vanliga, roliga, sköna människor mitt i livet som tittarna inte har mött förut.\" (PM)


Ernst Kirchsteiger är snart tillbaka i rutan med en förnyad version av serien \"Nya rum\". I stället för att bygga om hemma hos folk ska han inreda rum i varierande stilar.
Foto: Carl-Johan Söder/SVT

Mer läsning

Annons