Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart för kraftfullt Krangparty

Sundsvalls största datorhändelse vankas. För elfte gången i ordningen arrangerar Krang Organization en svettig datorträff i Nordichallen, där över tusen personer under tre dygn ska spela, tävla och skapa.

Annons
1997 skapades det allra första Krangparty, även om det mesta var annorlunda då. Namnet var Strange, platsen Folkets Hus i Söråker och antalet besökare bleka 47 stycken. I år är lokalen för femte gången i ordningen Nordichallen och antalet besökare nästan 1200.
Trots denna stora ökning av gäster har, och kommer heller aldrig målet att vara en privat ekonomisk vinning för någon av arrangörerna.
Får vi något överskott går det oavkortat till att göra partyt bättre, berättar PR-ansvarige Bobo Häggström.
Att få partyt att gå runt är emellertid inget större problem, sponsring finns på vissa bitar, även fast man i år tvingats köpa in el och nätverksutrustning för över tvåhundratusen kronor. Smakar det så kostar det.
Som i så många andra lan finns även prispengar i potten för vinnarna av tävlingarna. Störst är såklart Counter Strike-turneringen, men minst lika viktigt på Krangparty är de kreativa tävlingarna. För datorer är trots allt så mycket mer än spel och det har Krang Organization valt att fokusera på.
Är man duktig på att skapa egen musik finns därför ett flertal tävlingar i ämnet, samma sak gäller film och demos. Nytt för i år är en fototävling där fotointresserade kan delta med egna bilder under ett givet tema. Den färdiga varan behöver absolut inte vara skapad under Krangparty, men den enda regeln är att verket sedan tidigare måste vara opublicerad och egenskapat.
Bidragen har under årens lopp hållit en riktigt hög standard, bland annat har en vinnande mp3-låt både spelats på radio och krogen.
Vi har som policy att alltid ha lika mycket i prissummor för både de kreativa tävlingarna och de spelbaserade, annars är det lätt att det ena till slut försvinner, poängterar Bobo.
Med facit i hand ser de ut att ha lyckats rätt bra med sin tanke. Många åker till Krangparty just för att delta i de lite ovanligare tävlingarna där det gäller att skapa själv och även ta del av den lite \"mysigare\" stämning som sägs råda där.
Det är nämligen inte bara demoscenens existens som skiljer Krangparty från andra lan, man har även ett väldigt populärt inslag vid namn KUC, eller Krang Unserius Compo som det egentligen heter. Namnet säger en hel del om vad det innebär. Helt galna tävlingar med extrem variation som då och då förgyller dagarna på lanet.
Ingen, förutom den speciella KUC-gruppen, vet vilka tävlingar det rör sig om, men Bobo gissar själv på att den stående favoriten Norsk Karaoke dyker upp.
Då tar vi upp en frivillig stackare på scenen som mellan två högtalare ska sjunga en karaokelåt. Problemet, för honom vill säga, är det att volymen på högtalarna är så hög att han inte hör alls vad han sjunger. Vilket däremot besökarna gör.
Resultatet blir såklart väldigt komiskt och min gissning är att vi får se den här KUC-tävlingen i år igen.
Många är det som har svårt att tänka sig karaokesjungande utan alkohol närvarande, men på Krangparty är nykterheten ett måste. Tillställningen är drog- och alkoholfri, men utöver den regeln är det mest sunt förnuft som gäller. Bobo vill även understryka vikten av att man sover under lanet. För oinsatta låter det kanske självklart att man ska sova under de 72 timmar som partyt pågår, men på lan hamnar ofta sömn långt ner på prioriteringen.
Du får mer ut av lanet om du sover, det rekommenderas, säger Bobo, som själv tänker sova på sina schemalagda pauser.
Imorgon klockan 12.00 öppnas portarna, och även om antalet datorplatser är slutsålda finns det fortfarande möjlighet att komma dit som besökare. Vilket skulle låta tråkigt i vilket annat lansammanhang som helst, men på Krangparty finns det trots allt så mycket mer att kika på. Och det är just det som gör Sundsvallslanet så unikt.

Fotnot: lan = local area network. Nätverk över en begränsad plats. När man kopplat upp många datorer på en viss plats och har kontakt med varandra via just det nätverket.

Mer läsning

Annons