Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Klassisk musik kvar i Sveriges Radio"

Annons
Den klassiska musikens ställning i Sveriges Radio är inte hotad. Det hävdade vd-n Peter Örn när han på onsdagen mötte pressen för att berätta om förnyelsearbetet inom företaget.


- Jag utgår från att den klassiska musiken kommer att finnas kvar i FM-utbudet, säger han. Sedan hur vi förpackar det vet jag inte i dag.

Först i september kommer det slutgiltiga förslaget till hur Sveriges Radio ska se ut 2010. Under våren har Peter Örn kontinuerligt kallat till pressträffar för att svara på frågor om hur förändringsarbetet ska gå till och hur han ska kunna frigöra omkring 245 miljoner kronor av egna resurser för att satsa på dessa visioner.

Klart sedan tidigare är att omkring 400 av dagens 1 900 tillsvidareanställda måste bort från företaget. En större del av programmen ska i stället produceras av frilansare och produktionsbolag utanför Sveriges Radio.

Inför onsdagens möte har det mesta kretsat kring radiokanalen P2, hem för bland annat den klassiska musiken. Enligt ihärdiga rykten kan kanalen tvingas lämna FM-bandet för att i stället förpassas till nätet och den digitala DAB-radion. En tonårskanal eller en sportkanal skulle ersätta den klassiska musiken i etern.

Men Peter Örn förnekar att P2 skulle vara på väg att försvinna från det vanliga utbudet:

- P2 kommer att finnas kvar. Och mitt svar när det gäller den klassiska musiken är att den även framledes kommer att ha en framträdande plats i Sveriges Radios utbud.

Men fyra kanaler kommer inte att räcka i framtiden. Sveriges Radio satsar på att nå eftersatta lyssnargrupper och sådana grupper som inte lyssnar alls på public service. Det gäller bland annat tonårstjejer, människor med utomnordisk bakgrund och barn. Peter Örn vill att det digitala nätet byggs ut så att man kan komplettera det utbud som finns i dag med bland annat en sportkanal, en barnkanal, en vardagskanal som riktar sig främst till kvinnor, en kunskapskanal och ett stort antal lokala kanaler.

- 70 procent av utredningsarbetet är slutfört nu, säger Peter Örn. I september presenterar vi det slutgiltiga förslaget och redan 2006 kommer vissa av omprioriteringarna att bli verklighet. (PM)

Mer läsning

Annons