Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klassiska Snövit i helt ny tappning

/
  • Stygga och snygga styvmodern (Anna Norberg) gör entré och med ens förälskar sig kungen (Fredrik Hallgren) i henne. Till Snövits stora förtret.
  • Snövit (Marit Eriksson) fyller 13 år och blir uppvaktad av kungen (Fredrik Hallgren) och styvmodern (Anna Norberg). Strax därpå ska hon bli utlurad i skogen av den giriga härolden (Mattias Palm)
  • Den unga Snövit (Spelad av Linnéa Grass och Ebba Strömberg) får för fösta gången möta sin blivande styvmor. En styvmor som några år senare kommer att försöka döda henne.
  • En prinsessa är född. Folket i kungariket jublar över att Snövit fötts och att staden fått en prinsessa, vacker som få.

Betyg: 4

Annons
Det har garanterat gjorts otaliga versioner av historien om Snövit. Under julen brukar väl en sisådär 90 procent av Sveriges befolkning sitta bänkad framför en av dessa otaliga versioner: Disneys klassiska Snövit och hennes sju dvärgar. En Snövit med rosenröd mun och kritvit hy som snällt sitter och klappar takten medan de sju dvärgarna håller hov. Det är så vi är vana att se henne, en småmesig Snövit med rosett i håret. Väldigt söt ja, men lite trist i längden kanske.

När Dröse och Norberg Nöjen sätter upp Snövit blir det andra bullar. Grundhistorien är givetvis densamma: Kung och drottning vill ha barn, kung och drottning får barn (Snövit), drottning dör, kung gifter om sig med en sniken bitch, den nya drottningen blir avundsjuk och känner sig ful, den nya drottningen vill döda snövit, snövit gömmer sig i skogen och börjar hänga med ett gäng dvärgar, drottning hittar snövit, drottning lyckas nästan ha ihjäl Snövit, en prins gör entré, allt blir frid och fröjd. Så långt är det sig likt alltså. Men i övrigt är allt annorlunda. Dröse och Norbergs Snövit är allt annat än småmesig. Dröse och Norbergs Snövit är snarare hyperaktiv och stundtals lite för mycket. Men det gör liksom ingenting. Det är fruktansvärt fascinerande att bevittna historien den galna styvmoderns förfall, att se henne gå från snyggast i landet till att bli en suicidal gammal häxa. Och inte bara det, Dröse och Norbergs Snövit rymmer en hel del annat: som ett gäng förväxta dvärgar som gör entré till 90-tals beats, en frånvarande, ryggradslös fader, en girig Härold, ett helt zoo av djur, tre oemotståndliga miniatyrkorpar som är sådär härligt elaka så det både räcker och blir över.

Musiken spelar kanske den största rollen, det är den som håller ihop pjäsen. Här trängs mellanstadiediscolåtar med rockdängor av living on a prayer-sort. Scenografin och masken är också grundpelare. Det är lösnäsor, peruker och meterlånga ögonfransar om vartannat. Bord blir till kistor, slott blir till stugor.

Dröse och Norbergs Snövit är en späckad musikal till bredden fylld med humor, stoj och skratt men den är också stundtals väldigt sorglig och kantad av ensamhet, dödsfall, girighet och avundsjuka. Och kanske är den mer aktuell än någonsin i en värld fylld av utseendefixering och styvfamiljer. Dröse och Norbergs Snövit kommer kanske inte att bli en klassiker av Disney-typen men den är så mycket mer spännande, livfull och rolig. Inte småmesig någonstans och garanterat inte trist i längden.

Mer läsning

Annons