Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klasskamp på allvar i årets Riket

Ett tätare och tuffare dokudrama med högre tempo, med deltagare som går in för sina roller till hundra procent.
- Ska man visa upp människor i tv då krävs det att de är personligheter. I Sverige är vi ju så djävla slätstrukna att det är svårt att hitta lite galnare människor, säger spelledaren Stefan Sauk.

Annons
Från en medeltid iscensatt på ett gammalt slott i Polen har Riket förflyttat sig till stormaktstidens Sverige. En avgrund skiljer fattiga och rika och varje svensk man riskerar att när som helst bli uttagen till soldat och bli kanonmat i krigen som Sverige för på alla fronter.
I årets upplaga av Riket blir klasskampen hårdare och de starka känslor deltagarna visar verkar fullständigt äkta.
Målet är ju att få deltagarna att ta tidsepoken på allvar. Få dem att plocka fram sidor hos sig själva som var gångbara då men som de inte får visa i dag, säger Stefan Sauk.
Flera publikundersökningar har visat att spelledaren var tittarnas favorit i förra omgången av Riket. Därför kommer Sauk att få ta större plats i år.
Det blir lite yvigare i år, mer galna infall och framför allt är det mer humor. Jag är svårflirtad, men när jag såg första avsnittet så garvade jag flera gånger, säger Stefan Sauk.
Som spelledare har han fått större möjlighet att direkt kommentera och belöna deltagarnas insatser. När han griper in är det knappast för att försöka dämpa en härskares hårdhet eller tendenser till maktbegär.
Riket har en maktfullkomlig härskare som samtidigt är underställd spelledaren. Blir inte det förvirrande för tittarna?
Du har kungen och så har du Gud. Det är ju så det är, säger Stefan Sauk. (PM)

Spelledaren Stefan Sauk får mer utrymme i Riket. Det blir både ros och ris till deltagarna beroende på hur han tycker att de sköter sig i sina roller.
Foto: Katja Andersson

Mer läsning

Annons