Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klimts målning slog världsrekord

Annons
Gustav Klimts världsberömda porträtt av Adele Bloch-Bauer såldes i helgen för drygt en miljard kronor. Det är den högsta summa som någonsin har betalats för en målning, uppger New York Times.

Målningen av Gustav Klimt har hyllats och diskuterats ända sedan den skapades 1907. Adele Bloch-Bauer, som var gift med en judisk industrimagnat, porträtterades i Klimts omisskännliga stil, omgiven av guldglänsande dekorelement. Tavlan räknas som ett av den österrikiske konstnärens mästerverk. Verket konfiskerades av den nazistiska regeringen i Österrike 1938 och har sedan dess hängt på det österrikiska Nationalmuseet i Belvederepalatset i Wien.

Efter en lång kamp mellan den österrikiska regeringen och Adele Bloch-Bauers efterlevande återlämnades målningen till dess rätmätiga ägare. Nu har den 90-åriga Maria Altmann sålt målningen till kosmetikmiljardären Ronald S Lauder, grundaren till det pyttelilla Neue Galeri i New York. Han kallar verket för "vår Mona Lisa" och planerar att ställa ut det på galleriet. (PM)

Mer läsning

Annons