Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kliver ut ur skuggan

/
  • Fredrik Hast, Zarah Andersson-Knut och Mikael Andersson-Knut bildar tillsammans med Staffan Ljunggren Kolbacken. Det tidigare hemliga bandet som nu klivit ur skuggan. Den 19 september kommer den självbetitlade debutskivan.
  • Staffan Ljunggren.

Det var meningen att det skulle vara lite hemligt för att undvika förutfattade meningar. Sedan blev hemligheten en grej.
Nu kliver Kolbackens medlemmar fram i ljuset inför debutsläppet den 19 september.
Debutspelningen gör de på Aveny den 10 november.

Annons

Hemliga band har det funnits förut och det finns även idag. Då var det Philemon Arthur and the Dung, nu heter de Ghost. Sundsvall bidrog till den mystiska delen av musikhistorien i ett knappt halvår när bandet Kolbacken började göra väsen av sig.

Nu är de inte hemliga längre. Bandet består av Mikael Andersson-Knut, Zarah Andersson-Knut och Fredrik Hast från The Confusions och Staffan Ljunggren som även huserar i Uppsalabandet Trummor och orgel.

– Från början var det en del av strategin. Vi ville få in låten Slutna ögon på P3 utan att folk skulle få förutfattade meningar. Sedan har det växt och det blev en grej av det, säger Mikael Andersson-Knut.

Bandet träffades genom en tillställning med jobbet i Åre där de skulle spela coverlåtar. Zarah fick hoppa in och det var så roligt att spela ihop att de bestämde sig för att det borde få en fortsättning.

Januari 2010 träffades bandet i Sundsvall för att spela in en låt.

– Jag hade en låt på svenska och det var Slutna ögon, säger Mikael.

– Och så blev det så bra, fyller Fredrik i.

Från början har Kolbacken präglats av spontanitet och bandet har inte känt någon press på sig att prestera eftersom ingen visste om projektet. De gick in i studion med Daniel Mikaelsson (Syn:drom) och lade nio tio grunder utan att knappt ha repat.

– Jag har aldrig gjort så förut. Men det var jättekul och vi var inte stressade. Sedan har processen tagit tid. Jag har lagt ner mycket tid på produktionen och samtidigt har alla har familjer och andra band, säger Mikael.

– En och en halv dag i studion var som ett svart hål. En låt hade vi inte ens spelat helt igenom, säger Fredrik Hast.

Kolbacken tar musikaliskt avstamp i postpunken i början av 1980-talet och Sundsvallsreferenserna duggar tätt på debutskivan.

– Det är ett sätt för mig att förstå det musikaliska arvet i Sundsvall, men att sedan göra pop av det, säger Mikael Andersson-Knut.

Zarah Andersson-Knut älskar den sortens musik och hade ett både ett enkelt och svårt jobb att färglägga Kolbackens sound.

– Jag ville bidra med så få ljud som möjligt men ändå ta plats. På 1980-talet använde man ofta en synth i produktionerna, till exempel en Juno, nu har jag för många alternativ, säger hon.

En ny utmaning för Mikael Andersson-Knut var att skriva på svenska.

– Det triggade mig att hitta andra vägar. Jag var tvungen att skapa från ingenting. Det var ett snävt koncept. Jag försökte vara väldigt lokal men inte för intern, säger han.

Förutom skivsläppet den 19 september planerar Kolbacken att spela in en video till låten "Vi två" och repa ihop bandet inför debutspelningen på Aveny den 10 november, vilket också blir en sorts releasefest.

– Vi vill återskapa det vi har gjort i studion så bra som möjligt, säger Zarah Andersson-Knut.

Mer läsning

Annons