Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kollektivt uppbrott från radhuslängan

Annons
Annika skiljer sig från Torsten. Anna Klara frigör sig från föräldrarna. Torstens flirt med Ann får vänskapen med Annika att rämna. Kristina Lugns senaste pjäs handlar om uppbrott som ändå blir ganska välgörande för alla inblandade.


"Det finns ett liv borta i Vällingby" kallar Kristina Lugn pjäsen som får urpremiär på Stockholms stadsteater den 7 december. Det är hennes tredje nyskrivna drama bara i år.

Annika, gestaltad av Ann Petrén, tänker inte bli representativ hustru till sin man den blivande landshövdingen Torsten utan lämnar honom.

Samtidigt passar hon på att flytta från utegrillar, snigelfällor och grannsamvaro i sin villaförort till en annan likadan.

- Som i så många av Kristina Lugns pjäser handlar det om att vara människa. Det här gången med fokus på frigörelse, säger Lennart Jähkel som spelar Torsten.

Det finns också fler karaktärer i pjäsen som inser att deras relationer har nått bristningsgränsen och att det är dags att gå skilda vägar. Det gäller bland andra välfärdsutredaren Anns halvvuxna tvillingdöttrar Anneli och Ammeli som spelas av Lena Nilsson och Anna Lyons.

Torsten vill egentligen inte skiljas, ändå upprörs han inte särskilt av skilsmässan. Affären med fruns bästa vän är för längesedan över.

- Torsten tycker om att vara glad. "Det är mer konstruktivt och samhällsnyttigt än att gå omkring och vara ledsen för att man ramlade av sin ponny när man var liten", citerar Lennart Jähkel sin karaktär.

Han menar att Torsten också har sina mörka sidor. När han började läsa manus och insåg hur hans karaktär försöker fly undan allt komplicerat trodde Lennart Jähkel att han skulle bli tvungen att gestalta ett självmord på scenen.

- Torsten sörjer sin sönderfallande familj, men mest för att frun och dottern har distraherat honom i hans tankar. "Det finns så mycket jag inte vill ha tid att hinna tänka", säger han.

Lennart Jähkel trivs i Kristina Lugns världar. I våras spelade han flygkaptenen som brister ut i sång till kvinnorna i sitt liv i Lugns countrymusikal "Gråt inte mer Cecilia, och inte du heller Ursula" på Teater Brunnsgatan Fyra i Stockholm.

- Hon skriver så poetiskt, det är aldrig traditionell, realistisk dramatik. Ibland brister vi ut i inre monologer på scenen, det är aldrig givet att vi som skådespelare svarar varandra i en pingpongdramaturgisk mening, säger han.

Lennart Jähkel tycker om att sjunga men hävdar att hans röst aldrig skulle räcka till för en riktigt musikalroll. Han gillade körsången i filmen "Så som i himmelen" och han får också tillfälle att sjunga i radhuskören i "Det finns ett liv borta i Vällingby" som innehåller nyskriven musik av Niklas Brommare.

Lennart Jähkel och Ann Petrén har spelat mot varandra flera gånger på Stockholms stadsteater, bland annat i Tjechovs "Måsen" och Suzanne Ostens "Besvärliga människor".

- Ann var ju med i ett avsnitt av "Pistvakt" också. Hon spelade Jenny, en skolfröken som Sven-E blev kär i, säger Lennart Jähkel. (PM)


Lennart Jähkel:

Ålder: 49 år.

Född: I Piteå.

Yrke: Skådespelare.

Bor: På Södermalm.

Mest minnesvärda scenögonblick: "För svårt att komma på."

Viktigaste filmroll: Leif i "Jägarna".

Oväntad talang: "En djävel på att cykla."

Aktuell med: Rollen som Torsten i Kristina Lugns pjäs "Det finns ett liv borta i Vällingby" som får urpremiär på Stockholms stadsteater den 7 december. (PM)

Mer läsning

Annons