Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Komiker med en imponerande självdistans

/

Mårten Andersson - stand up "Under ytan"
Aveny Sundsvall fredag 27 februari

Annons

Visst vill du bli en bättre människa? Visst har du saker i ditt liv du inte är nöjd med? För komikern Mårten Andersson har två decenniers frustration och inre kamp blivit en två timmar lång föreställning. Den kallas för stand up-show men är lika mycket en ut-och-in vridning av Anderssons själ.

Andersson har tjugo års hårt festande bakom sig. Som tur är har det gett honom en riklig källa att ösa roliga anekdoter ur. Med imponerande självdistans minns han sina misstag och bjuder in publiken att skratta med åt dråpligheterna.

Numera är Andersson nykter. Hans tretton månaders självpåtagna avhållsamhet får en applåd som i sig själv illustrerar vårt komplicerade förhållande till alkohol. Att applådera att någon inte dricker, ska det behövas?

Däremot förtjänar han att applåderas för föreställningens innehåll. Att blanda skämt om Sean Banan, Cornelis Vreeswijk och stressade Stockholmare med beskrivningar av en barndom fylld av ångest och ett vuxenliv levt i ensamhet kan låta som ett omöjligt uppdrag. Men Andersson gör mer än att klara av det. Han briljerar. Det är tur för oss att han skrev en föreställning istället för att bara gå i terapi.

När Mårten Andersson går på scenen är det framför tolv nästan fullsatta bänkrader på Aveny i Sundsvall. Bänkrader som fyllts på bakifrån. Jag finner det fascinerande att publik som betalat 345 kronor för en biljett ändå väljer att sätta sig på rad tio, när raderna framför har gott om tomma platser. Men kanske kommer vi att göra annorlunda nästa gång. För efter Mårten Anderssons show Under ytan krävs det ett sinne av stål för att inte börja fundera på vad man själv vill förändra.

Mer läsning

Annons