Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Komikerstjärnornas sjukaste skämt

Annons
Skämt om våldtäkt, bajs och incest, levererade av kända komiker som Robin Williams, Whoopi Goldberg och Drew Carey. Den roliga historien "The aristocrats" har gått i arv bland amerikanska komiker i över 150 år. Nu kommer dokumentären om världens grövsta humor.


Paul Provenza är en av personerna bakom dokumentären "The Aristocrats". Han är en mycket känd och respekterad komiker i USA. Genom alla sina år i branschen har han stött på skämtet "The aristocrats" många gånger. I stort går den roliga historien ut på att en man kommer in på en producents kontor och säger att han har en idé om ett komedinummer som han och hans familj utför. Sedan följer en redogörelse av uppträdandet som bara begränsas av berättarens egna snuskiga och snedvridna fantasier. Historien avslutas med att producenten frågar vad numret heter varvid mannen svarar: the aristocrats.

- Det handlar egentligen om att komma på det mest tabubelagda och äckligaste du kan tänka dig. Som till exempel en pappa som våldtar sin son och skjuter sin dotter i huvudet och knullar henne i skotthålet. Men om du tänker efter så speglar det egentligen inte en sjuk hjärna utan en frisk som tycker att det här är det värsta som finns, säger Paul Provenza.

Under arbetet med filmen har Paul Provenza spårat "The aristocrats"-skämtet så långt tillbaka som till i mitten av 1800-talet. Den roliga historien har gått i arv från komiker till komiker. En av personerna i filmen, Jay Marshal som nyligen avled, 97 år gammal, fick höra det för första gången när han var 7 år gammal från en gammal man som i sin tur fick höra det som barn, och så vidare.

- Självklart har "The aristocrats" förändrats genom åren. I takt med att samhället förändras blir det grövre och grövre. Från början handlade det mest om att simma runt i bajs medan det nu har gått över till incest och våldtäkt, det blir ju så helt naturligt, säger Paul Provenza.

En märklig känsla infinner sig när man ser kända komiker som Robin Williams, Jason Alexander och Hank Azaria försöka bräcka varandra i obsceniteter. Men enligt Paul Provenza var det inte svårt att få dem att ställa upp. Det blev dock en väldigt konkurrensfylld inspelning eftersom ingen av komikerna visste hur grova de andra hade varit.

- Så fort vi träffade en ny person så frågade de vad den och den hade sagt. Så jag tror att de flesta tog i lite i överkant för att vara på den säkra sidan, säger Paul Provenza.

Filmen har gjort succé i USA. Men den delar naturligtvis det till stora delar skenheligt pryda landet i två delar. En av de största biografkedjorna har till exempel bannlyst den på sina salonger.

- Det är så löjligt. De kan visa filmer som "The passion of the Christ" där blodslamsor flyger omkring, eller filmer där folk skjuter huvudet av varandra på löpande band. Men de kan inte visa vår film. Jag förstår inte varför, det är ju bara ord. (PM)

Mer läsning

Annons