Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommentar

Nu till nåt helt annat

Annons
Jag skulle kunna skriva nåt om att avrättning nr 1000 och 1001 genomfördes i veckan, sedan USA:s högsta domstol för 28 år sedan återinförde det slutgiltiga straffet. Jag skulle kunna raljera om att guvernören och f.d. filmhjälten Schwarzenegger kunde ha benådat en av dem fången hade ju trots allt omnämnts som kandidat till Nobels fredspris. Den andre fången var 77 år gammal. Hot mot samhället?
Jag skulle kunna nämna tsunamitjafset, där ministrar och tjänstemän ivrigt skyller ifrån sig. Jag skulle kunna be er fundera på hur många andra viktiga frågor som därför glöms bort, eftersom vi bara tycks klara av att debattera en sak i taget. Nyligen flyktingbarn, nu en katastrofhandikappad utrikesminister.
Kanske några ord om Grammis-nomineringarna, som är så förutsägbara att man gråter?
Men nej, det blir nåt helt annat nämligen hur man överlever tillvaron genom att ta till vara de små guldkornen av lycka som ändå finns där ute. Idag tänkte jag berätta om några riktigt bra saker som ska hända nästa år.
Thåström ger sig ut på turné. Jag efterlyste det när hans lysande album släpptes, och en förstaplacering på skivtoppen gjorde ju inte saken mindre intressant. Så i februari-mars åker punklegenden ut på en månadslång turné. Främst arenaspelningar, men det är ändå bättre än ingenting. Tyvärr ingen konsert i Sundsvall, faktum är att hela Norrland är en vit fläck på turnélistan. Synd, mycket synd.
Ett annat band jag vill se är Death Cab for Cutie, och de har hörsammat min önskan. I början av februari får Sverige besök av den eminenta amerikanska orkestern, vars skiva Plans hör till årets bästa.
Alltid pigga Umeå Open har redan bokat några artister till festivalen i slutet av mars. Christian Kjellvander, Midaircondo, Hello Saferide, Jenny Wilson och The Pipettes är roliga och spännande namn. Och jag undrar återigen om nån i stan törs anordna Sundsvall Open. Tänka sig att en stad ännu längre norrut ska slå oss på fingrarna.
I USA släpptes denna vecka en omklippt och förlängd dvd-version av Sin City, en av decenniets häftigaste filmer. Regissörerna Roberto Rodriguez och Frank Miller har delat upp filmen i sina fyra beståndsdelar och lagt till extramaterial, som kommentarer, dokumentärer och borttagna scener. Dessutom ligger första novellen i Sin City-serien, The hard goodbye, med i boxen. Känns som en omistlig investering.
På bio kommer också en hel del godis. Ice Harvest, med favoriten John Cusack i en av huvudrollerna, ser jag fram emot. Och i sommar händer det grejer, i alla fall i USA. Mission Impossible 3, X-men 3 och Da Vinci-koden har premiär i maj, och i juni/juli kommer Superman returns, Ghostrider och Miami Vice. Och under året får Sin City 2 premiär!
När filmerna kommer till Sverige vet man aldrig, men storfilmerna låter inte vänta på sig längre. Tacka den illegala nedladdningen för det.
Som sagt, guldkorn finns det där ute. Så ge inte opp, in i det sista finns det hopp. Och snart kommer jultomten.

Mer läsning

Annons