Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommentar/Krönika

Hammer of the Gods

Annons
"År 2004 lär gå till historien i Sundsvalls musikliv. Sällan har så många band fått skivkontrakt under ett år. Först var det Garbo, sen Stereo Starboy och nu är det Marbles tur."

Så skrev jag 15 december 2004, och det har 15 månader senare fått några regionala entusiaster att starta nättidningen Stereotyp.se. Detta eftersom media i Sundsvall inte uppmärksammar hårdrock tillräckligt mycket, framför allt inte lokala metalband.
Vilket min artikel skulle vara ett tydligt tecken på.
Självklart skulle jag ha nämnt både My own grave och Sorghehard, problemet var bara att jag inte visste om att banden fått skivkontrakt.
Visst är det medias jobb att leta nyheter, men när banden är hyfsat okända för normalintresserade musikmänniskor, så står det inte om dem i andra tidningar, de nämns inte i tv eller radio, inte heller syns de på webben. Man måste vara initierad till max för att veta det, och jag erkänner, jag letar inte dagligen efter lokal dödsmetall i media.

Nåväl, två månader före den 15 december 2004 hade ST artiklar och konsert- bok- och filmrecensioner om bland annat In battle, Cult of Luna, Endflow, Takida, Electric eel shock, Donnas, Iron maiden, Metallica och Rammstein. Dessutom en helsida om de 25 år som gått sedan "British metal" bröt ut. Innan året var slut tillkom intervjuer med Hurriganes och Sorghehard.
Jag vet inte, men att en lokaltidning har artiklar om hårdrock mer än en gång i veckan tycker jag inte är dåligt eller slött (och då har jag inte räknat med en enda av alla hårdrocksplattor som recenserats). Fler texter om hård musik hittar man nog bara i metallbibeln Close-up.
I snitt varannan vecka skriver ST om lokala hårdrocksband. Vilket visar att Stereotyps redaktör Fredrik Thimeradh har fel när han skriver följande om Sundsvallsmedia - "dom bryr sig bara om sina egna favoriter".
För även om hårdrocksmusiken frodas ganska väl i Sundsvall, så kan man inte gärna skriva om samma band hur många gånger som helst. Inte ens Takida, trots deras makalösa framgångar.
Men det är ändå bra att Stereotyp finns. Det behövs större musikengagemang i Sundsvall/Timrå så jag är inte sur vi står ju faktiskt på samma sida. Om Stereotyp bara ser till att komma tillrätta med en del barnsjukdomar, främst den på många ställen usla grammatiken och stavningen, så kan de nog få läsare från alla håll och kanter.
Då kan det bli som Thimeradh också skriver: " Lyckas ett band eller två och det verkligen går fram till folk, då dras fler band med i det positiva svall som lämnas efter. Med lite lycka får vi en snöbollseffekt!".
Ett sätt för alla hårdrocksband och andra artister också förstås är att ta kontakt med mig. Telefonnummer och mailadress finns ovanför denna spalt, det är bara att bomba mig med samtal och pressreleaser. Om ni har spelat ihop mer än ett par månader och gjort en demo kan jag nästan garantera en text. Välkomna!

Mer läsning

Annons