Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kompakt kammarspel havererar halvvägs

/
  • På flygplatsen träffas Jackson (Cillian Murphy) och Lisa (Rachel McAdams). Mötet sker dock inte av en slump, vilket Lisa bittert får erfara när planet är uppe i luften.

Red eye Regi: Wes Craven I rollerna: Rachel McAdams, Cillian Murphy med flera

Annons
Skräckmästaren Wes Craven (Scream-trilogin, Cursed, Terror på Elm Street) har lämnat rysargenren, och gjort ett tight utpressningsdrama, som inledningsvis är både spännande och oförutsägbart.
Lisa (Rachel McAdams) ska ta nattplanet hem till sin pappa. I väntan på avgång träffar hon den charmerande Jackson (Cillian Murphy), och det visar sig dessutom att de har platserna bredvid varandra. Angenämt, tycker Lisa, tills planet är uppe i luften.
Då avslöjar Jackson att hennes pappa bevakas av en professionell mördare, som ska döda fadern om inte Lisa lyder Jackson. Han behöver nämligen hennes hjälp för att iscensätta ett mord på en hög regeringsman. Fångad i planet på 10 000 meters höjd måste Lisa inte bara oskadliggöra Jackson, hon måste även nå sin far så han kan fly fältet.
Länge är filmen riktigt gastkramande, men ungefär halvvägs övergår dramat i tradig schablonaction, där den tidigare så grymme och iskalle Jackson plötsligt beter sig som värsta amatören.
Men innan dess kan man inte annat än njuta av nytända stjärnskottet Cillian Murphy, som gör en lika obehaglig roll som i senaste Batman-filmen (där han är chef för mentalsjukhuset Arkham). Murphy lär vi se mycket av i framtiden, förhoppningsvis i bättre filmer än Red eye.

Mer läsning

Annons