Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsekvent och komplicerat om pedofili

Filmstaden (Draken): Mysterious skin Regi: Gregg Araki I rollerna: Joseph Gordon-Levitt, Brady Corbet, Elisabeth Shue, Michelle Trachtenberg, Bill Sage, med flera

Annons
Betyg: 4

Mysterious skin skildrar sexuella övergrepp uteslutande ur den drabbades perspektiv, i det här fallet två små pojkar. Filmen har ingen ambition att komma nära gärningsmannen, hans bakgrund eller motiv. Det är tydligt, konsekvent och gynnsamt för filmen; det är ingen risk att resultatet blir spekulativt. Drabbande är det likafullt.
Brian och Neil växer upp i en liten stad i Kansas. De delar en traumatisk händelse, men påverkas på helt olika sätt av den. Brian lever i något slags förnekelse, medan Neil spenderar tonåren med att tillfredsställa äldre män som prostituerad. Så småningom återses de.
Regissören Gregg Araki har gjort en stark film av Scott Heims roman. Araki ser pedofili för det fasansfulla det är, men gör samtidigt berättelsen känslomässigt komplicerad genom Neils missriktade förälskelse i gärningsmannen och Brians strävan efter sanningen samtidigt som han önskar att han kunde begrava den för all framtid.
Den invändning man kan ha till Mysterious skin är den typiska independentformen, med drömska inslag och svepande popmusik. Det har vi sett otaliga gånger under de senaste åren. Avvikande sexualitet och bruten kronologi är också vanliga inslag i samtida amerikansk independentfilm, men så länge det är så här välgjort och välspelat spelar denna brist på originalitet mindre roll.

Joseph Gordon-Levitt (till vänster) spelar Neil, som utsatts för sexuella övergrepp som ung. En välgjord och välspelad film, enligt ST:s recensent.
Foto: Tartan Films

Mer läsning

Annons