Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsthälare gripna med Nationalmuseums Rembrandt

Annons
Den Rembrandt-tavla som stals från Nationalmuseum i en brutal kupp år 2000 har nu återfunnits i Köpenhamn. Den danska polisen har också gripit fyra personer misstänkta för häleri.


De fyra personerna, av vilka en är en svensk, greps på bar gärning på ett hotell i Köpenhamn på torsdagen när de försökte sälja Rembrandtverket. Verket finns nu i säkerhet i Köpenhamn. Till den danska tidningen Politiken säger polisen att man sedan en tid misstänkt att en affär var på gång.

Självporträttet av Rembrandt beräknas vara värt minst 250 miljoner kronor. Målningen stals tillsammans med två verk av Renoir den 22 december från Nationalmuseum i Stockholm i en våldsam men välplanerad kupp. Tre beväpnade män tog sig in på museet och stal verken för att sedan försvinna med båt från platsen. Veckan efter kuppen erbjöd rånarna museet att köpa tillbaka verken för ett okänt antal miljoner.

Chefintendent Görel Cavalli-Björkman på Nationalmuseum är lycklig över att ha fått tillbaka verket.

- Det är fantastiskt, jag är helt omtumlad. Jag fick veta det för en liten stund sedan. De här åren har det känts som om jag aldrig skulle komma över att den stals, men jag har fortsatt att hoppas att den skulle komma till rätta.

Nyheten kunde inte ha kommit mer lägligt. På tordag, den 22 september, öppnar museet utställningen "Holländsk guldålder" där Rembrandts tavla har sin givna plats.

- I katalogen har jag tagit med Rembrandts självporträtt, trots att vi inte hade det här. Det är fantastiskt att vi nu kan visa upp det igen. Tyvärr kommer vi inte att ha det när utställningen öppnar, men under utställningstiden kommer vi att kunna visa det igen, säger Görel Cavalli-Björkman.

Nationalmuseum har varit i kontakt med polisen och visste att undersökningen pågick, men upplösningen kom som en glad överraskning. En av Renoir-målningarna som samtidigt stals är återfunnen, men den andra saknas fortfarande. (PM)

Mer läsning

Annons