Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsthantverk - inte bara näverslöjd

Annons
Från näverkorgar och mattor till en leksaksbåt och trosor av hår. Utställningen "100 tankar om konsthantverk" vill visa bredden inom dagens konsthantverk och väcka debatt om smak. Efter Stockholmsbesöket åker verken på Sverigeturné.


I Kulturhusets utställningslokal finns keramik, handvävda mattor och flätade korgar - sådant som de flesta skulle kalla konsthantverk. Men hur är det med ett par stora trosor av människohår? Och var går egentligen gränsen mellan konst och konsthantverk?

- Det är det vi vill diskutera med utställningen. Behövs det ett särskilt begrepp för konsthantverk? När vi har gjort utställningen har vi inte satt några gränser mellan slöjd, konst och konsthantverk, säger Helene Broms, producent på Riksutställningar.

Omkring 500 konsthantverkare och konstnärer skickade in sina bidrag till utställningsjuryn. Sedan valdes 100 personer ut att delta under rubriken "100 tankar om konsthantverk". Utställningen vill lyfta fram processen bakom verken och därför har varje konstnär skrivit en kort text om sina tankar.

- Många av verken tar upp frågor om kön, makt och smaknormer. Förhoppningen är att utställningen ska spegla den bredd som finns i dag, säger Helene Broms.

Drygt 80 procent av dem som medverkar är kvinnor, men det finns även manliga konsthantverkare. Linus Ersson har till exempel gjort en båtmodell med uppfällbart bogvisir där de små leksaksbilarna kan köra in. "A ferry to my son" är till för att lekas med och Linus Ersson ville göra något som kunde glädja hans son.

- Och på ett sätt är det mitt dåliga samvete för att jag inte alltid kan vara på plats. Det är intressant att göra verk som relaterar till mig själv, säger han.

"A ferry to my son" har tidigare ställts ut på Konstmässan i Stockholm och på Akershus Kunstnersenter i norska Lillestrøm. Linus Ersson är också med i gruppen We Work in a Fragile Material, där medlemmarna gör hantverksbaserad konst. Själv ser han sig både som konstnär och konsthantverkare.

- Just det här är lite av en konsthantverksgrej, säger han och plockar med de små porslinsgubbarna ombord på färjan.

- För det är viktigt för mig att man kan leka med den. Jag har lackat den så att man kan köra bra på den och helst skulle jag vilja visa verket medan barn får leka med den.

Men om båten ska klara utställningsturnén genom Sverige måste barnhänderna tyvärr hålla sig borta, har han insett.

I en annan del av del rummet hänger en ryamatta med långa, benvita garntrådar från en röd botten. Annika Ekblom har kallat sin matta för "Motsats" och låtit det ljusa kontrastera mot det mörka. Hon är textilkonstnär med ett brinnande intresse för själva hantverket.

- Jag kan ägna mitt liv åt att utforska materialet. Jag tillhör inte alls den där nya, spännande och idébaserade delen av konsthantverkare har jag kommit på, säger Annika Ekblom.

Men hon och Linus Ersson möts ändå i sin vilja att sakerna ska användas. En matta ska gås på, nötas ned och få patina, tycker hon.

- Textil är ett förgängligt material, men man kan lika gärna använda det för allt förgås ändå. Om mattan hängs på väggen kanske den håller i 100 år till, men vad spelar det för roll?

Med mattan "Motsats" har hon vävt en bild av livet och blodet är det röda bakom den vita ullen. Tvärs över mattan har hon också lagt in en rand av blommor som står för hopp, berättar hon.

- Jag tänker på mitt eget sätt, sedan får folk vara hur idébaserade de vill. (PM)


Fakta: "100 tankar om konsthantverk"

*Utställningen arrangeras under Designåret och är ett samarbete mellan Riksutställningar, KHVC (Konsthantverkscentrum) och KIF (Sveriges konsthantverkare och industriformgivare).

* Den visades i Helsingborg under sommaren och öppnar i Designinfo i Kulturhuset i Stockholm den 12 augusti.

---

Turnéplan (fler orter kan tillkomma)

12 augusti-7 september 2005, Kulturhuset i Stockholm

22 september-23 oktober 2005, Skellefteå konsthall

19 november-8 januari 2006, Kalmar Konstmuseum

18 februari-26 mars 2006, Örebro Länsmuseum

29 april-4 juni 2006, Konstens Hus i Luleå

17 juni-13 augusti 2006, Stadshuset i Kiruna

28 oktober-10 december 2006, Culturen i Västerås

27 januari-11 mars 2007, Örnsköldsviks museum

16 juni-12 augusti 2007, Ånghammaren i Österbybruk

25 augusti-30 september 2007, Lokstallet i Strömstad

Mer läsning

Annons