Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstmässan i spegellabyrinten

Annons
Det hör till att en konstmässa är en förvirrande labyrint av intryck. I år har konkurrensen gjort Sthlm Art Fair mindre och mer lättöverskådlig. I gengäld finns där en riktig spegellabyrint att virra bort sig i.


- Jag ville att mitt konstverk skulle vara en spegling av det stället det är placerat på, och om man studerar en mässa ovanifrån ser den ut som en labyrint, säger den danske konstnären Jeppe Hein.

Mitt i hallen i Älvsjömässan i Stockholm har han byggt sin "Simplified mirror labyrinth" av spegeltäckta block. Här går snarare hjärnan än kroppen vilse. Den är öppen åt flera håll, men när man står inne och ser sig själv och andra mässbesökare i otaliga kopior förlorar sinnena förmågan att urskilja vilka personer som rör sig inne i labyrinten och vilka som vandrar utanför.

Jeppe Hein har länge studerat labyrinter och sökte efter ett nytt, mer socialt sätt att se på labyrinten.

- Jag vill att alla mina verk ska kommunicera med sin publik. De ska ha något att ge såväl ett barn som en avancerad konstpublik. Det är omöjligt att veta hur effekten ska bli av ett verk av det här slaget. Men jag är mycket nöjd, det blev till och med bättre än jag tänkt, säger han.

Jeppe Hein är en av Danmarks internationellt mest framgångsrika unga konstnärer. I ateljén i Berlin skapar han och tre assistenter installationer som tycks upphäva fysikens lagar. Ett av dem är "Rollercoaster", en 700 meter lång kulbana där en kula börjar rulla varje gång en besökare träder in i rummet. I juni bygger han upp den i Dunkers kulturhus i Helsingborg.

Jeppe Hein är utvald till "One-shot" på årets konstmässa - en nordisk konstnär som får chansen att skapa ett större, spektakulärt verk för mässan. Det är en av idéer från den nytillträdda mässkommissarien Pia Kristoffersson, som också är chef för Gävle Konstcentrum. Tanken är att ge mässan en mer nordisk inriktning, där man anstränger sig extra för att få samlare och andra större konstköpare till mässan.

- Vi tror att det är en poäng med fokus på Norden för att göra mässan synlig även på den internationella konstscenen, säger hon.

Hon har haft en tuff start. När konstmässan förra året flyttade från mässhallarna i Sollentuna startades en konkurrerande mässa där. Resultatet har blivit två mässor med färre utställare och antagligen färre besökare. De flesta tycks ense om att det inte finns plats för mer än en, frågan är bara vilken som går vinnande ur striden.

- Vi har valt att envetet jobba på och inte bry oss. Men konkurrensen går inte spårlöst förbi. Många gallerister har tyckt att det varit jobbigt att tvingas välja sida. Tiden får utvisa vilken mässa som vinner. Jag tror att galleribranschen gemensamt måste bestämma sig för vem de vill ha, säger Pia Kristoffersson.

Galleristen Mats Bergman har tagit det säkra före det osäkra och har sitt Galleri Bergman med på båda mässorna. På Sthlm Art Fair visar han upp drömska landskap i kitchig solnedgångsorange av konstnären Johan Pettersson.

- Det finns definitivt bara plats för en mässa. Vi får se efter den här helgen vilken som skött sig bäst. Jag tycker att det egentligen bara borde finnas en nordisk mässa som vandrade mellan de nordiska huvudstäderna. På det sättet skulle vi kunna få en mässa av internationell klass, säger Mats Bergman.

När det är lite glest mellan utställarna, 115 stycken i år, blir konstskolorna viktiga som en motvikt till den kommersiellt gångbara konsten. I det nordiska temats tecken har mässan bjudit in 12 skolor från de nordiska länderna. Bland de mer udda bidragen finns norrmännen Anders Kjellesvik och Andreas Siquelands husbilsprojekt AiPotu. De har kuskat runt i Europa för att bland annat dammsuga golven på några av de berömda konstmuseerna. Dammsugarpåsarna är redovisade utanför husbilen vid en vägg i mässhallen.

- Det var ett otroligt kul projekt. Cheferna på museerna var mycket hjälpsamma och släppte in oss när vi berättade om vårt projekt, berättar Anders Kjellesvik.

Sthlm Art Fair är öppet för allmänheten mellan den 7 och 10 april. (PM)

Mer läsning

Annons