Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kontrasternas kväll!

Jazzklubben: Bosse Tigrén med Gösta Svensson Kvartett, Tidal Breeze

Annons
I går kväll hade Måndagsjazzen ett kärt och efterlängtat återbesök av den svängigie möbelhandlaren Bosse Tigrén från Hofors tillsammans med Hudikbaserade Gösta Svensson Kvartett.
Men kvällen inleddes med förbandet Tidal Breeze. Bakom namnet döljer sig kyrkoherden i Fränsta Janne From på trumpet, lärarna Ulf Selander altsax, Peter Holm piano, Markus Tunmats el-bas och initiativtagaren Ulf Wickberg trummor. Deras musikaliska hemvist är budskapsjazzen och hardbopen från 50- och 60-talet med förkämpar som Miles Davis, Thelonious Monk, Art Blakey med flera. Det här var deras andra spelning vilket lovar gott för framtiden. Det vilade inga ledsamheter utan de gav järnet i en rad klassiker som Solar, Blues for Alice, Watermelon Man, Sandu med flera. Någon gång framöver tycker jag det skall få en helkväll. Det svängde skönt och jag har aldrig tidigare hört ett bättre trumspel från Uffe än det han presterade denna kväll.
Sedan var det dags för Bosse Tigrén att äntra scenen och bjuda publiken på en stor dos moderniserad swing med stänk av bebop, så kallad mainstream. Den välmixade repertoaren innehöll pärlor som Blues
For Susanne, Queen av Saba, Nuages, I Cover The Waterfront,med sång av Roland Bolander, med flera.
Bosse är en habil klarinettist som står med bägge fötterna djupt förankrad i den bördiga myllan som gödslats av Benny Goodman, Artie Shaw, Ove Lind och Putte Wickman med flera. Deras gener för Bosse vidare på ett utmärkt sätt med spelglädje och intensitet. Han har funnit sin stil och går till verket med inlevelse, kränger med kroppen, stampar takten och visar både fysiska som musikaliska glädjeyttringar. Han är i ordets rätta bemärkelse en sann och äkta speleman.
Bakom Bosse huserade hans gamla vapendragare Gösta Svensson piano, tenorsax, Nicke Svensson gitarr, Leif Norberg bas och Roland Bolander trummor, sång. Ettstadigt och följsamt komp som passar Tigrén som hand i handske. Förutom fint pianospel släppte Gösta loss på tenorsaxen med mustig och fin ton i Gershwins sköna Soon och I Cover The Waterfront.
Gitarristen Nicke Svensson var lite småbusigt uppkäftig på sin gitarr och var inte rädd att ta ut svängarna vid sina soloutflykter. Man bjuds alltid på det lilla extra, för med sitt irrationella spel kan vad som helst hända. En sak är i alla fall säker, hans odysséer är temperaturhöjande.
Parhästarna Norberg och Bolander bjöd på ett gediget teamwork där den rytmiska pulsen hela tiden låg på en stadig nivå. En session utan konstigheter!

Mer läsning

Annons