Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kontroversiell kyss till salu

Annons
Françoise Bornet, en av huvudpersonerna på Robert Doisneaus berömda fotografi "Kyssen" (Le baiser), har beslutat att sälja sitt signerade originalfoto, taget för 55 år sedan.

Fotografiet av den unga kvinnan som blir kysst av sin pojkvän har blivit en arketyp för den romantiska synen på Paris. Särskilt sedan den på 80-talet såldes som affisch i massupplagor. I det oändliga diskuterade fransmännen om det rörde sig om en äkta kyss eller om bilden var arrangerad.

Den i dag 75-åriga Madame Bornet fick i den vevan konkurrens från Denise Lavergne som hävdade att det var hon som blev kysst på fotografiet. En rättslig uppgörelse damerna emellan slutade oavgjort, domstolen ansåg att det inte gick att identifiera personerna på bilden. Ingen av damerna fick del av inkomsterna från affischförsäljningen.

För tidningen L´Express avslöjar Madame Bornet att hennes romans med den dåvarande studenten blev kortvarig. Han blev vinhandlare i Sydfrankrike och hördes aldrig av.

- Fotografiet skulle aldrig ha tagits, därför gör jag mig av med det. Men kyssen den var äkta, säger hon till tidningen.

"Kyssen" i original väntas ge henne 130 000 kronor när den säljs på auktion. (PM)

Mer läsning

Annons