Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kors i taket!

Annons
Kors i taket!
Undrens tid är inte förbi. En Tv-timme dansbandsgala på bästa sändningstid. Det kan väl knappast ha varit värmeslag som fått programsättarna på SVT att äntligen hörsamma de rättfärdiga kraven från tusentals licensbetalare.
I onsdagskväll hände det i alla fall och vi som gillar genren niger och bockar. Tillsammans är vi är nämligen ganska många av sommarens publiksiffror att döma. Måhända har man nu upptäckt det i tv-skrapan på Gärdet också.
Jag kan berätta att drygt 35.000 besökare dansade under Dansbandsveckan i Malung, att 18 000 roade sig tre kvällar i Sunne och vändkorsen snurrade bra även på flera andra evenemang av festivalkaraktär. Jag skönjer en positiv trend för sällskapsdansen igen, dansbandsmusiken har överlevt krisen, anpassat sig till en ny publik och klarat generationsväxlingen. Jag gläds verkligen åt de nya bandens spelskicklighet och fräschör samtidigt som det är kul att de gamla namnen står sig.
Programmet från den stora dansgalan i Tromsö var på intet sätt något mästerverk men det fyllde sin funktion och hade sina poänger i mellansnacket. Den bästa vill jag gärna dela med mig av, apropå belackarnas ständiga kritik mot dansbandsmusiken.
Den finske nationalkompositören Jean Sibelius fick dålig kritik för en av sina symfonier. Hans kommentar var:
Mig veterligt har väl aldrig någon kritiker stått staty!

Fortsättningen av dagens krönika ägnar jag åt ett axplock med smått och gott från branschen ...
... regionen har fostrat massor av duktiga dansband genom åren. Tänker på Black Jack, Martinez, Svänzons, ThorGörans med flera. Traditionen står sig. Timråbandet Shake går från klarhet till klarhet och vann tävlingen Dansbandsjakten i Malung.
... Martinez jobbar med en ny platta med sikte på höstutgivning. Nya sångerskan Lillan Vestman har fått mycket beröm i sommar och blir en spännande bekantskap i cd-format. Henrik Sethson producerar.
... ni som gillar Barbados har också en cd-utgivning att se fram emot. Lagom till jul ska plattan med nya sångaren Chris Lindh var klar.
... de ansvariga för Melodifestivalen återföll till gamla synder när det var dags att utse platserna för nästa års arrangemang. Ingen norrlandsstad den här gången trots bra arrangemang i Sundsvall, Skellefteå och Luleå de senaste åren. Ursvagt!
... melodifesten drar igång i Leksand den 18 febr sen Karlstad (25), Karlskrona ( 4 mars) , Göteborg (11) och slutligen, Stockholm (18).
... glöm inte att dansen är fotens poesi!

Mer läsning

Annons