Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kriminalberättelser i serieform

/

Annons
Peter Jacksons nyfilmatisering av King Kong är en månad bort. Jacksons tolkningar av Tolkien finns nästan alltid inom en armlängds avstånd - oavsett om du är hemma hos någon eller i en affär. På dvd släpps filmer om Wallander i samma takt som löven faller av träden. (Frågan är om Wallanderfilmerna kommer
att sluta att komma som löven till slut slutar falla.)
Och i går var det inte bara dvd-premiär för den sjätte, eller tredje beroende på hur man ser det, Star wars-filmen, utan också för en samlarbox med tidigare utgivna filmer om Martin Beck.
Likriktning är således ordet för dagen. Visst består filmutbudet både på bio och dvd av mer än så här, men för den som inte tittar längre än till det främsta ledet så är det detta som syns.

Det är äventyr och science fiction, men främst långfilmsserier och kriminalberättelser. Lustigt då att en av höstens mest intressanta filmer, eller egentligen miniserier, är just detta: en kriminalberättelse i serieform. Men det är inte vilken berättelse som helst utan den om lasermannen John Ausonius, som mellan den 3 augusti 1991 och den 30 januari 1992 sköt elva män i Stockholm. Det enda offren hade gemensamt var sitt
mörka hår och sin mörka hudfärg.
Ulf Ryberg, manus, och Mikael Marcimain, regi, har gjort tv-drama i tre långfilmslånga avsnitt av Gellert Tamas sällsynt fängslande reportagebok Lasermannen. I boken varvar Tamas känsligt inslag om John Ausonius bakgrund med hans bankrån och våldsdåd, samt den omfattande polisutredning som följde.

Som tidsdokument är Lasermannen skrämmande läsning. Det Sverige som skildras ser till stora delar ut som en plantskola för rasism och hatbrott och det är skakande att i det sammanhanget påminnas om när invandrarminister Birgit Friggebo försökte dämpa de drabbades oro och ilska med allsång.
Om du vill friska upp minnet av denna mörka tid inför den kommande miniserien rekommenderar jag varmt Sveriges televisions öppna arkiv på svt.se. Där finns uppåt 30 klipp om lasermannen, från de första rapporterna om skjutningar 1991, via Carl Bildts tal till nationen 1992, till domen i hovrätten 1995.

Dramaseriens ambition är att ligga mycket nära boken och Gellert Tamas finns med i produktionen som rådgivande konsult, skriver SVT i ett pressmeddelande. Det låter lovande. Om serien bara kommer i närheten av den intensitet som finns i Tamas bok så blir den sevärd.
Rollen som John Ausonius spelas av David Dencik och hans mor spelas av Amanda Ooms. Som poliser kommer vi bland annat att se Sten Ljunggren och Ralph Carlsson. Miniserien Lasermannen startar den 23 november i SVT1. Precis som nyligen avslutade Kommissionen planeras serien parallellt få premiär på dvd.

Mer läsning

Annons