Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristen metal rockar också hårt

/

Guds budskap kan spridas på många sätt. För Johannes Jonsson, som bland annat tagit fram en bibel för hårdrockare, finns det ingen konflikt mellan att digga hård musik och att vara kristen.
– Varför ska man matas med sataniska budskap bara för att man gillar en viss musikstil?

Annons
Johannes Jonsson sitter framför datorn i huset några mil utanför Stockholm och visar en av sina hemsidor, metalforjesus.org.
Det är en bra startsida för kristen metal.
Förutom information, länkar och recensioner finns här också en jämförelselista där Johannes Jonsson jämför kristna band med profana akter och på så vis gör det enkelt för besökaren att hitta nya, gudstrogna favoriter. Till exempel kan man läsa att ett fan av Mötley Crüe möjligtvis skulle kunna digga 3rd Day Rising - även om jag misstänker att budskapet är ett annat än i låtar som Shout at the devil eller partyhyllningen Girls, girls, girls.Metalbibeln är projektet som ligger Johannes Jonsson närmast hjärtat. Förutom Nya Testamentet rymmer boken vittnesbörd från stjärnor som Nicko McBrain från Iron Maiden. Till sin hjälp hade han Bible For The Nations, en organisation som arbetar med att sprida budskapet till icke-troende genom specialupplagor. Det finns även planer på engelska och spanska översättningar.
Varför ska man behöva matas med sataniska budskap bara för att man gillar en viss musikstil? För oss är det naturligt att kombinera den kristna tron med musiken vi gillar. Svårare är det inte.
Hårdrockens drygt trettiofemåriga historia rymmer åtskilliga grupper som gjort sig ett namn genom att flörta med mörkrets furste till nattsvarta ackord. Redan pionjärerna Led Zeppelin och Black Sabbath möttes av motstånd från kristna som ifrågasatte medlemmarnas motiv.
Visst, det har funnits kristna hårdrockare tidigare också, men det är få som lyckats skapat sig ett namn utanför de egna leden. Göteborgska Jerusalem, som i år firar trettio år, var ett av de första banden i världen som sjöng Herrens lov till tuffa gitarriff. Amerikanska Stryper nådde sin kommersiella topp 1986 då man kastade biblar på publiken och sjöng To hell with the devil.
Men de utgör snarast två undantag. Genom åren är det ändå ganska tunnsått med artister som valt att förkunna Bibelns budskap.
Scenen är som starkast nu, berättar Johannes Jonsson. Ett viktigt skäl till att många inte kommit fram tidigare är att de blivit väldigt diskriminerade av profana hårdrockstidningar, skivbolag och distributörer.
Vad beror det på?
Fördomar. Många anser att kristna inte har något i scenen att göra.
Johannes Jonsson kommer från ett religiöst hem och redan som sjuåring beslutade han sig för att det där med Gud var något att satsa på. Några år senare blev han, via sina bröder, introducerad för den tuffare musiken.
Det jag gillade med hårdrocken var att den var kraftfull och radikal. Däremot har jag aldrig spelat själv, vilket förvånar många.
Istället har han bland annat arrangerat festivaler, lagt ned stor möda på hemsidorna och distribuerat skivor.
I rummet ryms en obäddad säng, en dator, några seriealbum, en ansenlig samling vinylplattor med favoritbandet Stryper och några ställ med cd-skivor. 33-åringen, som ännu inte flyttat hemifrån ("fattig student du vet"), bläddrar bland samlingen och medger att det bara är kristen musik i rummet.
Här finns inga plattor med Metallica, Kiss eller de andra namnen som vanligtvis är obligatoriska i en hårdrockares samling. Och trots att det är en kort resväg med bil till Globen går han aldrig på konserterna.
Jag vill inte bara ha bra musik utan även något som är bra för mig andligt.
Hör du verkligen skillnad på ett troende och ett icke-kristet band?
Jag kan känna atmosfären. Många sekulära band är väldigt duktiga musikaliskt men efter att jag har lyssnat känner jag bara tomhet.
På väggarna hänger bland annat en inramad affisch med ett uppförstorat skivomslag av gruppen Deliverance. I förgrunden syns aposteln Paulus och bakom honom håller en vit ängel struptag på en demon.
Många tror att bara för att det är kristet måste det vara jättesött, men sådana här omslag visar att det inte finns någon konflikt mellan ett rakt budskap och en brutal hårdrocksimage.
Men är det inte märkligt att man som kristen använder ett så pass våldsamt bildspråk?
Man kan jämföra det med en kniv. Den kan användas av en läkare för att rädda en människas liv men kan också användas av en mördare för att döda någon. Kniven i sig är bara ett neutralt redskap.

Bildtexter:
Iron Maiden-medlemmen Nicko McBrain intervjuas i Johannes Jonssons bok Metal Bible.
Foto: Scanpix

Johannes Jonsson
Foto: Privat

Så här ser den svenska metallbibeln ut.
Foto: Bibel fot the nations

Mer läsning

Annons