Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika

Svensk jazz i backspegeln!

Annons
Trots knaper tilldelning av statliga och kommunala anslag står den svenska jazzen stark, såväl nationellt som internationellt, vilket framgår på ett föredömligt sätt i jazzårsboken Svensk Jazz 2004/5 (STIM: Svensk Musik). Här speglas det senaste jazzåret med en rad intressanta artiklar, samtidigt som den återger något av den kreativa process och de förutsättningar som skapas för att jazzen ska kunna existera under rimliga förhållanden.
Bakom boken står STIM/Svensk Musik och Svenska Jazzakademien med stöd av SAMI, Kungliga Musikaliska Akademien och Rikskonserter. Redaktör har varit Snodd Eggen och till sin hjälp har han haft formgivaren Folke Müller och fotografen Gunnar Holmberg.
Huvudrubrikerna i boken är Insatser för den svenska jazzen, Jazzforskning, Improvisation, Från ett utländskt perspektiv, Jazzens utövare, Debatt/Tankar om jazz, Skivor 2004, Jazzkalendarium januari 2004-mars 2005, Jazzens stora prisfest=Årets vinnare i Jazzradions omröstning samt viktiga jazzadresser med mera.
Under varje rubrik finns intressant läsning som speglar de olika händelserna och artisterna. Ulf Söderholm skriver om SAMI-aktiviteter för svensk jazz. Artikeln avslutas med den lovvärda formuleringen SAMI har ambitionen att stödja och profilera svensk, levande musik, inte minst inom jazzen. Lennart Nilsson, projektledare och ansvarig ledare för Nya Perspektiv talar sig varm för den fria jazzen, jazzforskare Bengt Nyquist porträtterar Sveriges förste Swingsångare Sven Arefeldt, Åke Holmqvist porträtterar Åke Persson - Jazzlegenden från Hässleholm. Musikerna Fredrik Ljungkvist, Jan Lundgren, Peter Dahlgren, Ann-Sofi Söderqvist, Gunnar Bergsten och Karin Hammar kommer till tals som Jazzens utövare, under Debatt/Tankar om jazz ställer Susanna Lindeborg den viktiga frågan om jazzens förutsättningar, bra eller dåliga?
Allt detta och mycket annat läsvärt finns i denna utmärkta bok. För den riktigt jazzintresserade är Svensk Jazz 2004/5 ett måste. Den rekommenderas varmt!
Sveriges Television betraktar fortfarande jazzen som något som katten släpat in. Trots kritik fortsätter de att envisas med att sända jazzprogrammen kring midnatt eller senare då folk i allmänhet gått till sängs. Senaste exemplet på nonchalans mot tittarna var den 14 augusti då de mellan kl. 00.05 och 02.00 sände Veckans sommarkonsert med Oscar Peterson. Att Oscar fyllde 80 år dagen efter togs det ingen notis om. Ynkligt av SVT att på detta sätt negligera en av jazzmusiken största profiler. Hur många orkade sitta uppe och se programmet?
Lördagen därpå var det dags igen för då sändes Veckans sommarkonsert med en annan pianist i världsklass, Keith Jarrett, mellan 23.40 och 01.05. Nu fyllde inte Jarrett år och var föremål för någon hyllning men det är ändå under all kritik att sända programmen så sent eller tidigt. Det beror på hur man ser på saken! Varför kan inte jazzprogrammen sändas kl. 20.00 som man nu gör med Soul Deep Soulmusikens historia, eller andra musikprogram? Det är dags nu att jazzen får ett rättmätigt erkännande av SVT och att den ges samma möjligheter att nå ut i tv- på rimliga sändningstider innan folk gått till sängs! Vi är många licensbetalare som är lindrigt sagt förbannade. Skärpning SVT!

Mer läsning

Annons