Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Den norrländska sommaren och ett rikt nöjesliv

Annons

Det här är min första krönika. Någonsin. 15-åringen i mig jublar, det här var ju precis det jag en dag skulle göra. Hon är så modig, 15-åringen i mig.

Veckorna innan jag klev på som vikarierande nöjesredaktör (och därmed nu även krönikör) har Susanne Gillberg levererat starka och tänkvärda texter om kyssars betydelse, rutten kvinnosyn på filmduken och det ljuva samspelet mellan musik och politik. Det här är tunga ämnen som definitivt kommer att återkomma i mina texter. Just idag är det dock hoppfulla känslor av längtan som stormar i mig.

Den är nämligen här. Vår norrländska sommar.

Visst, det är kallt ganska ofta och längs hela kusten blåser det mest jämt. Kommer vi en bit in i landet så är myggen där direkt och ger vi oss ut i vår helt otroliga natur regnar det så gott som alltid. Och så är det fortfarande för ljust för att sova för många. Inte för mig dock, jag älskar att sova i ljuset.

Men! Nöjeslivet i vårt område är just nu i sitt essä. Stadsfesterna byter av varandra i ett och musik, konst och magi sprider sig ut i våra skogar och städer. Varje hembygdsgård, kyrka och hamn längs den norrländska kusten har något att erbjuda. Det stickas, täljs, sjungs och berättas i varje vrå.

Det är det jag tycker är det bästa med sommaren här. De milda nätterna och alla människor som kommer ut och fyller gatorna med liv. Inte minst nu när alla är ute och spelar Pokémon go. Vad är ens grejen med det? Det är ett jättetråkigt spel.

Även vädret är med oss ibland. Det är förstås lika ombytligt som norrländskt sommarväder bör vara. Men det vet vi nu. Det märks varje sommar, syns i varje svensk film och jag har konstaterat det i mitt livs första krönika.

Så åter till festligheterna. Några riktigt tunga events har redan passerat, som Härnösands stadsfest och Örnsköldsvikskalaset till exempel. Men vi har mycket kvar. I veckan är det avslutning av Sundsvall bjuder och till helgen blir det Burefestivalen. Framför oss efter det har vi sen Sensommar, Urkult, Jerry Williams på Skule, Folkan Waterfront med otroligt grymma Miriam Bryant, Sundsvall Block Party och mycket mer.

Alltså: dra på dig shortsen, ta med dig myggspray och din bästa vän och ge dig ut på tur. Det finns mycket att se och göra och glöm inte festivalerna, eller tjocktröjan för den delen. På många av festivalerna kommer även jag gå att se, med kamera i högsta hugg. Är du charmig kanske du får vara med på bild.

Det här är nog en av mina mest positiva texter någonsin. Det kanske är en sån grej som händer, när en tillfälligt får besitta ett av världens roligaste jobb? Jag vet inte, men ni bör nog räkna med lita argare krönikor från mig framöver, tror jag.

Topp: Jag levlade just upp till level 5 i Pokémon go. Vart finns närmsta gym?!

Botten: Att typ allt nöje kostar pengar.

Mer läsning

Annons