Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Låt oss pussa vem vi vill och när vi vill

Annons

Sätt inte ettikett på kärlek och sätt gränser, skriver Susanne Gillberg.

Emellanåt blossar det upp. Debatten om på vilka villkor en människa ska och får visa sin kärlek för en annan. I krig och kärlek är allt tillåtet brukar det gamla talesättet lyda, men i kärlek i modern tid är den inte villkorslös - den har strikta regler.

När vi svenskar gör entré på olika semestermål var de än kan finnas i världen kan vi möta hur människor från andra kulturer väljer att hälsa på varandra olika. Svenskarna är vana vid ett handtag men för andra som i exempelvis Asien så ska man buga för varandra. I Frankrike är det traditionella kindpussarna. Men, då kommer vi till den ryska kyssen. Under Sovjetunionen uppfattades kyssen som ett tecken på fullständig politisk och kulturell underkastelse för den som fick motta den. Idag ger vanligtvis inte Putin ut dem, men traditionen finns kvar. En politisk kyss som inte handlar om sexualitet utan makt.

I dagarna publicerar den före detta Spice Girls medlemmen Victoria Beckham ett foto på henne med hennes dotter Harper. Ett foto där hon pussar sin dotter på munnen. Och för mig är det absurda att en debatt i detta fall måste tas.

"Det var en passionerad kyss det där ... Hoppas hon är så passionerad med David Beckham" kommenterar en person på hennes foto. Vi måste ta bort sexualiteten. När en puss på ett barn, just det- ett barn från sin egen förälder behöver diskuteras i former av ifrågasättande kring Victorias sexualitet skäms jag. Kärlek kan visas på många olika sätt och närhet med pussar samt kramar tillhör vanligheterna. Men under 2016 ifrågasätter vi en kvinna som pussar sitt barn och ingen annans, för att just pussen är på munnen? Ännu en gång nedvärderar vi kvinnan. De ryska männens kyss är okej för att man vet att det inte handlar om sexualitet, men det gör en kvinnas kärlek till ett barn? Männens sexualitet i samhället är alltid fast, är alltid säkert. Två heterosexuella män som kysser varandra är ingen fara, men kändisar som dessutom är kvinnor, ja så klart de måste vara osäkra på sin sexualitet. De är inte osäkra, de är säkra och starka i sin kärlek, sin villkorslösa kärlek till sina barn.

Kulturer gör oss alla olika om vad vi tycker är rätt och fel. Sexualitet är fri och tanken om vad människans sexuella läggning är fri. Sätt inte stämplar för att förstå. Gör inte kärlek till ett barn ifrågasättande av förälders sexuella läggning – om du gör det, skäms. Papporna anses gulliga och en dröm man när han står nära sina barn. Han är dröm mannen om ömhet och närhet visas för alla. Värdera inte mannens kärlek högre än kvinnans. Sätt inte ettikett på kärlek och sätt gränser. Idag få vi pussa vem vi vill och när vi vill, låt inte den friheten upphöra.

Mer läsning

Annons