Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kryddat julgospel

/
  • Energin var på topp och vid Isabel Neibs solo gungade hela publiken med. Igår gav kören Spectra Gospel tillsammans med Samuel Ljungblahd allt annat än en klassisk julkonsert.

Elimkyrkan: Spektra Gospel med Samuel Ljungblahd

Annons

På lördagen var det dags för Sundsvallskören Spectra Gospel att ge året julkonsert i Elimkyrkan. Spectra Gospel bildades är en av Norrlands äldsta och erfarna gospelkörer med både yngre och äldre röster. Kvällen till ära sjunger den berömda soul- och gospelsångaren Samuel Ljungblahd in julen med Spectra Gospel, det är kanske därför som alla platser är fulla.

Att välkomna julen med att gå på Spectras julkonserter varje år verkar vara återkommande för flera stammisar ur publiken. Kören har hållit populära julkonserter samt samarbetat Carola, The Ark, Helen Sjöholm, Tommy Körberg, med flera. Kvällens gästartist samuel ljungblahd är en van uppträdare som synts i musikprogrammet Så ska det låta, släppt tre väl hyllade album och även blivit kallad en av Europas bästa gospelsångare.

Kyrkorummet är mäktigt, ljus är tända och kören skrider in med vita särkar till klara toner som får huden på armarna att resa sig. Även fast några berättelser om Jesu födelse läses upp är det en tillställning som den mest okristna kan tycka om. När Isabel Neib sjunger solo förvandlas hela kören till en riktigt funkig och amerikansk gospelkör och när Samuel Ljungblahd hoppar upp på scen, iklädd sotarmössa och fluga, börjar varenda kyrkbänk att gunga. Samuel tillåter publiken att sjunga med i det engelska texterna och hans otroliga energi i både framträdandet och mellansnacket gör julkonserten till en svängig soulkonsert.

Visst sjunger Samuel förstklassigt och visst tar han hand om publiken väl, men gästartistens strålkastarljus tycker jag kunde delas mer med kören som består av flera unga talanger.

Stämningen är i vilket fall hög och körens vackra julsånger får en att glömma regnet utanför samtidigt som Samuels starka stämma förvandlar rummet till en energikula. Att de tillsammans bara tränat en gång är omärkbart och samuel själv sätter ord på det,

– De är otroligt duktiga och proffsiga så det är grymt kul att sjunga med dom, och det är alltid kul med fullt hus.

Gospelkören Spectra och Samuel Ljungblahd avslutar konserten tillsammans med gungande särkar, handklapp och flygande konfetti till låten Hallelujah. Man skulle inte kunna kalla det för en klassisk julkonsert, men de gör allt en amerikansk gospelkör ska göra, och de gör det bra.

Mer läsning

Annons