Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kultur i dagarna tre på Sergels torg

Annons
Till helgen fylls Sergels torg i Stockholm av konst, musik, performance, teater och cirkus. "Under konstruktion 05" heter evenemanget som är förfesten till en ny kulturfestival i Stockholm med premiär nästa år.


Just nu pågår förberedelserna för Under konstruktion 05 på Sergels Torg i Stockholm. Den 2-4 september förvandlas torget till en tre dagar lång kulturfest. Festen är en tjuvstart inför Stockholms kulturförvaltnings satsning på en större kulturfestival som startar nästa år.

- Så fort det är större evenemang i Stockholm, som Vattenfestivalen eller 750-årsjubileet, så är det ju väldigt mycket folk. Det här placerar Stockholm på kartan både för övriga svenskar och för en internationell publik. Men den kan också ha en viktig roll för kulturlivet som ska få exponera sig och utveckla nya projekt man kanske inte orkar med till vardags, säger Claes Karlsson som är festivalens projektledare.

Under helgen kan man bland mycket annat testa sina fördomar på Fördomsbiblioteket, gå på musikfest med Re: Orient, se utomhusbio på Walk-in-bion, gå en polskakurs eller se "Romeo & Julia". På musiksidan blir det uppträdanden med akter som Lise & Gertrud, Stockholms spelmanslag, Gaffamannen och albumaktuella Chesty Morgan.

- Vi ville göra ett väldigt brokigt program med en bred tolkning av kulturbegreppet med glimten i ögat - att kunna göra saker som man kanske normalt inte tycker är kultur. Vi kallar det en kulturfestival men har inte en snobbig kultursyn, samtidigt som det ändå ska vara hög kvalitet, säger Claes Karlsson.

Varje dag får ett eget tema. På fredagen ligger fokus på Stockholm och där står en hyllning till Monica Zetterlund i centrum. Lördagen har tema världen och bjuder bland annat på rysk gatuteater och musikfest med Re: orient, medan söndagen riktar sig till barn och familj.

- Valet av teman speglar lite grann vad vi vill åstadkomma i framtiden. Det ska vara högklassig kultur och samtidigt folkligt. En annan sida är att festivalen ska spegla hela det moderna, multikulturella Stockholm. I det tredje ligger framtiden och det här med barn och familjeunderhållning. Vi tyckte att det var viktigt att göra något för den gruppen.

Den 11-19 augusti 2006 hålls den "riktiga" kulturfestivalen som då slås samman med Ung 08 till en jättefestival. Nästa års festival ska troligen också få en tydligare internationell prägel i form av inbjudna utländska artister och teatergrupper bland annat. Olika projekt kan komma att integreras med själva stadsmiljön och festivalområdet kommer även att innefatta andra delar av staden än citykärnan, till exempel Södermalm och förorter som Tensta och Rinkeby.

- Det är viktigt för oss att göra en ny typ av festival, något som inte liknar det vi sett förut. Att satsa på spännande kultur, men kanske med lite överraskande uttryck. Inte bara smälla upp en scen med musik och så dricker man öl till. (PM)


Programpunkter i urval, Under konstruktion 05:

Fredag: Hyllningskonsert till Monica Zetterlund med bland andra Eva Dahlgren, Svante Thuresson och Monica Nielsen, Fördomsbiblioteket, uteklubb med Raw Fusion, Stadsvandringar med konst/design-tema.

Lördag: Hiphop/latino med Mangu, folkmusik med Stockholms spelmanslag, Hundretreat, Folkdans på Plattan, musikfest med RE: Orient, Kulturfestivalens debutantauktion.

Söndag: Abellis magiska teater, Clowner utan gränser, gatuteater med Sirqus Alfon, Stadsvandringar med litteraturtema, världens längsta bokbord.

Mer läsning

Annons