Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kultur- och nöjesnotiser 17 maj

Annons
---

NÖJE

---

Dizzee Rascal till Storsjöyran

Stockholm (PM)

Storsjöyran har lyckats boka in två utländska toppakter. Den brittiske rapparen Dizzee Rascal och det franska indiebandet Phoenix är klara för sommarens festival i Östersund. Festivalen hålls den 28-30 juli. (PM)

---

Liam Gallagher kan bli filmstjärna

London (PM)

Oasis-sångaren Liam Gallagher ska kanske spela skurk i en gangsterfilm, skriver NME. Filmen "The apprentice" handlar om den skotske förbrytaren Paul Ferris och är baserad på hans biografi "The Ferris conspiracy". Får Liam Gallagher rollen, ska han spela maffiabossen Big Paul Massey som just nu avtjänar ett 14-årigt fängelsestraff för ett knivdåd. Massey är ett stort Oasis-fan och har meddelat att han ser fram emot att se Liam i rollen. (PM)

TV3 förlorar miljoner när spelreklam stoppas

Stockholm (PM)

TV3 och Kanal 5 förlorar miljoner när den brittiska granskningsnämnden skärper reglerna för spelreklam, skriver Dagens Industri. Hittills har de båda tv-bolagen gynnats av att vara skrivna i England, eftersom de brittiska reklamreglerna är mer generösa än de svenska. Men nu förbjuder Advertising Standards Authority all reklam för spel och lotterier.

Upprinnelsen till beslutet är att en svensk tittare har anmält reklam från Svenska Spel, Ladbrokes och TV3 Bet. För TV3 ska beslutet innebära förluster på runt 100 miljoner kronor. Dessutom begränsas möjligheterna att marknadsföra den egna speltjänsten TV3 Bet. (PM)

---

Artistavhopp från stödgala för barn

Stockholm (PM)

Pernilla Wahlgren, Miio och Jan Johansen hoppar av stödgalan som arrangeras till förmån för världens barn den 4 juni. Enligt Sydsvenskan beror avhoppet på att arrangörerna inte har betalat förhandsgagerna.

Galan på Olympia i Helsingborg kom till när Helsingborgskonstnären David Åberg bestämde sig för att måla världens största tavla och auktionera ut den för att få in pengar till världens barn. Han och hans manager bokade in artister som Christer Sjögren, Olsen Brothers och Lasse Brandeby till en stödgala i samband med försäljningen av tavlan. Hittills har dock bara 600 biljetter sålts till galan, vilket har gjort att arrangörerna inte har haft möjlighet att betala ut gagerna i förväg till artisterna. De avhoppade artisterna har ersatts med Brandsta City Släckers och den lokala artisten Nilla Nielsen. (PM)

---

Ethan Hawke och Julie Delpy i vampyrfilm

Los Angeles (PM)

Julie Delpy och Ethan Hawke ska spela huvudrollerna i vampyrfilmen "Bathory", skriver Hollywood Reporter. Delpy ska dessutom regissera filmen och har även skrivit manuset som handlar om den legendariska Elizabeth Bathory som har inspirerat till många vampyrmyter med sadistiska riter. (PM)

---

MTV vägrar visa video med våldsam drottning

London (PM)

MTV vägrar att visa Basement Jaxxs nya video "U don´t know me" på dagtid, skriver BBC News. Videon visar en look-alike till den engelska drottningen Elizabeth II, som dricker, slåss och flyr från polisen under en utekväll i London. Den kommer därför att visas först efter klockan sju på kvällarna. En taleskvinna från kanalen låter dock hälsa att videon är bra och att den kommer att bli flitigt spelad under den tiden. (PM)

---

Kylie Minogue har bröstcancer

London (PM)

Kylie Minogue har drabbats av bröstcancer. Enligt BBC News har popsångerskan skjutit upp de konserter som hon skulle ha hållit i hemlandet Australien under sin världsturné. Hon kommer i stället att behandlas för sin sjukdom.

Den 36-åriga popstjärnans turnébolag Frontier Touring förklarade på måndagen att Kylie Minogue hade fått diagnosen när hon befann sig i Melbourne med sin familj. Man framhöll att sjukdomen upptäckts i ett tidigt stadium - men att det var omöjligt för henne att fullfölja sin turné i Australien.

"Förhoppningsvis kommer allt att bli bra så att jag kommer tillbaka till er allihop igen snart", sade Kylie Minogue i ett uttalande där hon också förklarade att hon var ledsen över att behöva göra de australiska fansen besvikna.

Kylie Minogue är en av världens mest kända kvinnliga popstjärnor. Hon blev känd redan på 1980-talet då hon medverkade i tv-såpan "Grannar". Snart lämnade hon skådespeleriet för en karriär i musikbranschen. Under 2000-talet har hon bland annat haft stora framgångar med låtar som "Can´t get you out of my head" och plattan "Fever". I mars i år var det premiär på den glittriga världsturné som har fått titeln "Showgirl". Där har publiken fått möta en Kylie i plymer och tiara. Med sig under Europaturnén hade hon svenska Melody Club. Hennes senaste skiva, samlingen "Ultimate Kylie" släpptes förra året. (PM)

---

Bill Murray behöver paus från filmen

Cannes (PM)

Bill Murrays fans lär nog få vänta på hans nästa film. Efter flera filmer på raken vill den 54-årige stjärnan från bioaktuella "The life aquatic" ägna sig åt de enkla tingen i livet - som att klippa gräsmattan, läsa böcker och spela gitarr. Just nu befinner han sig i Cannes med anledning av sin senaste film "Broken flowers" (Jim Jarmusch) som är en av de 21 filmer som tävlar om årets guldpalm

- Efter att jag gjort alla de här filmerna hade jag ingenting kvar. I slutet av Jims film var jag tom och urvattnad, säger han till Reuters. (PM)

---

Haneke och Cronenberg favoriter i Cannes

Cannes (PM)

Den österrikiske regissören Michael Haneke och kanadensaren David Cronenberg har seglat upp som favoriter till Guldpalmen i Cannes, skriver Hollywood Reporter. Kritikerna uppskattar de båda originella filmskaparnas (ovanligt lättillgängliga) filmer "Caché" och "A history of violence".

I Hanekes film, där Juliette Binoche och Daniel Auteuil spelar huvudrollerna, kretsar den gastkramande psykologiska spänningen kring dolda familjehemligheter medan Cronenbergs "A history of violence" handlar om en familj som hotas av maffian.

Även danske Lars von Trier tros ha vissa chanser att knipa åt sig ett pris för "Manderlay" efter det välvilliga bemötandet på festivalen. Däremot tros vare sig Atom Egoyan med thrillern "Where the truth lies" eller den stilsäkra filmen "Sin City" av Robert Rodriguez och Frank Miller ha någon chans i konkurrensen om Guldpalmen. (PM)

---

Incubus gör duett med Chrissie Hynde

New York (PM)

Det kaliforniska rockbandet Incubus har spelat in en duett med Pretenders-sångerskan Chrissie Hynde, skriver Rolling Stone. Låten "Neither of us can see" är en av tre låtar som bandet spelat in till Jamie Foxx film "Stealth" som har premiär den 29 juli. Till tidningen säger bandet att de tycker att Hynde är "väldigt punkrock" och att hon var rolig att ha med i studion. (PM)

---

Pris i Cannes till svensk manusförfattare

Stockholm (PM)

Den svenske manusförfattaren Peter Börjesson fick på måndagen ta emot EU-priset Media New Talent Award. Han fick det för manuset till filmen "Projekt Symbios". Vinnaren får tillbringa några dagar i Cannes för att presentera sin film för eventuella partners och finansiärer. Dessutom får filmens produktionsbolag ett utvecklingsstöd på 40 000 euro. "Projekt Symbios" handlar om en ensam man som försöker närma sig en lika ensam kvinna. Media New Talent Award delas ut till lovande unga manusförfattare. (PM)

---

Experter sågar Stenmarcks chanser i schlager-EM

Stockholm (PM)

Här hemma i Sverige gick det som bekant bra för Martin Stenmarck och låten "Las Vegas". Men nu sågar schlagerexperterna Martin Stenmarcks chanser i schlager-EM, skriver Aftonbladet. Jostein Pedersen som är kommentator i den norska tv-kanalen NRK tycker att låten är för gammaldags. Det tycker också den finska kommentatorn Thomas Lundin, som säger att Las Vegas-temat känns fel. Även SVT:s Svante Stockselius har sina tvivel och menar att det inte går att ta för givet att Sverige går till final nästa år. Vissa anser att det faktum att Martin Stenmarck inte har gjort promotion för sin låt kan vara till hans nackdel. Martin Stenmarck själv är dock inte alltför upprörd över kritiken.

- Antingen gillar man låten eller så tycker man att den är skittråkig. Jag gör något skönt och har inte specialkomponerat en låt från alla gamla vinnarlåtar som en del har gjort i år för att vinna, säger han. (PM)

---

Jenny Wilson till Hultsfred

Hultsfred (PM)

Ytterligare några nya akter har nu bokats till årets Hultsfredsfestival. Till dem hör First Floor Power-sångerskan Jenny Wilson som släppte sitt soloalbum "Love and youth" i april. Dit kommer också bland andra The Kristet Utseende som återförenas på festivalen, Mattias Alkberg BD, Silverbullit, Richard Buckner och David Sandström Overdrive. Bland tidigare klara artister finns bland andra Marilyn Manson, The Tears, Moneybrother, Frida Hyvönen och Ane Brun. (PM)

---

Lasse Berghagen blir vin

Stockholm (PM)

Lasse Berghagen nöjer sig inte med att vara Mr Svensk Sommar. Nu vill han smaksätta den också. I samband med sin 60-årsdag nyligen passade han på att lansera sitt alldeles egna vin i samarbete med ett känt ölmärke. Vinet, som både finns i en röd och en vit version, har fått det somriga namnet Hav och sand som också är titeln på en av hans tidiga låtar. Och Lasse Berghagen väljer i en pressrelease att se det hela från den musikaliska sidan när han beskriver sitt förhållande till mat och dryck:

- Harmonier är, precis som i musikens värld, viktiga när mat och dryck ska kombineras. För att ljuv musik ska uppstå måste de ackord som spelas vara rena, säger Lasse Berghagen. (PM)

---

Simon Le Bon tävlar igen

London (PM)

För 20 år sedan var Duran Duran-sångaren Simon Le Bon nära att dö i en segelolycka. Hans båt hamnade i dåligt väder under en tävling, kölen föll av och båten kapsejsade. Nu har den 46-årige stjärnan bestämt sig för att fullfölja loppet han aldrig avslutade 1985 - i samma båt som förra gången. Den 7 augusti deltar han i loppet tillsammans med delar av sitt dåvarande team.

- Det handlar om sentimentalitet. Vi är alla väldigt förtjusta i båten, säger han till BBC News. (PM)

---

Trent Reznor stämmer manager

New York (PM)

Nine Inch Nails-sångaren Trent Reznor stämmer sin manager som ska ha blåst honom på stora summor pengar, uppger nyhetsbyrån AP. Reznor säger att han blev väldigt förvånad när han 2003 fick veta att han, trots att bandet dragit in miljontals dollar, endast hade 400 000 dollar i kontanter och cirka tre miljoner dollar i tillgångar. Enligt Reznor har managern John Malm lurat honom att skriva på kontrakt som ger Malm 20 procent av sångarens bruttoinkomster snarare än hans nettoinkomster. Malms advokat hävdar dock att Malm arbetade utan lön i åratal och att han inte hållit något hemligt för Reznor. Samtidigt medger Reznor att han har ignorerat sin ekonomi och att han har skrivit på dokument utan att ha läst eller förstått dem. (PM)

---

Iron Maiden live på SVT och P3 samtidigt

Stockholm (PM)

I juli blir det kalas för alla Iron Maiden-anhängare. Den 9 juli direktsänder SVT och Sveriges Radio P3 bandets konsert på Ullevi i Göteborg. Två dagar före, den 7 juli, sänder P3 en Iron Maiden-special i P3 Rock och den 8 juli visar SVT en nygjord intervju med det stilbildande heavy metal-bandet.

- Up the Irons! Man får leta efter en mer hängiven och entusiastisk publik än den som kommer på Iron Maidens konserter. Ullevi kommer antagligen att koka över den 9 juli och vi är på plats för att dokumentera händelsen, det är riktigt stort, säger SVT:s Jovan Radomir.

Hårdrock tycks vara SVT:s melodi. Förra året visade kanalen en tolv timmar lång hårdrocksnatt där bland andra Iron Maiden ingick. Bandet spelade senast i Sverige förra året. (PM)

---

Lang och Cincotti till Stockholm Jazz Festival

Stockholm (PM)

Två underbarn ansluter sig nu till artistutbudet på årets Stockholm Jazz Festival. Den 20 juli spelar bluesgitarristen Jonny Lang som slog igenom som 16-åring med albumet "Lie to me" och den 23 juli spelar pianisten och sångaren Peter Cincotti som hyllats för sin blandning av pop och jazzstandards. Stockholm Jazz Festival hålls mellan den 19 och 23 juli. (PM)

---

Tv-toppen vecka 20

Stockholm (PM)

1. Beck - pojken i glaskulan, TV4, söndag, 1 525 000

2. Ishockey-VM Sverige - Tjeckien, TV3, lördag, 1 360 000

3. Super Trouper ABBA, SVT1, torsdag, 1 275 000

4. Ishockey-VM Sverige - Schweiz, TV3, torsdag, 1 175 000

5. Vi i femman, SVT1, fredag, 1 125 000

6. Sverigelottens alla mot en, TV4, lördag, 1 065 000

7. Plus, SVT1, måndag, 1 045 000

8. Sverigelottens alla mot en, TV4, fredag, 1 020 000

9. Sveriges värsta bilförare, TV4, fredag, 1 010  000

10. Uppdrag granskning, SVT1, tisdag, 990 000

Mest sedda program i Kanal 5: CSI New York, måndag, 585 000 (PM)

Källa: MMS

---

Videotoppen vecka 20

Stockholm (PM)

1. (2) National treasure

2. (3) Så som i himmelen

3. (ny) The forgotten

4. (1) Ocean´s twelve

5. (4) The Manchurian candidate

6. (ny) Bombay dreams

7. (6) Alexander

8. (8) En prinsessas dagbok

9. (5) Man on fire

10. (ny) Danslärarens återkomst (PM)

Källa: Sveriges Videodistributörers Förening, SVF

---

KULTUR

---

Folkoperan ger "Romeo och Julia"

Stockholm (PM)

I höst lämnar Folkoperan i Stockholm plats på scenen för klassisk romantik. I Patrik Sörlings regi sätter man upp Charles Gounods opera "Romeo och Julia". Operan skrevs 1867 och bygger på Shakespeares verk. Den har inte spelats i Stockholm sedan 1952. Patrik Sörling satte förra året upp "Cecilia och apkungen" på Drottningholms slottsteater. "Romeo och Julia" får premiär den 24 och 25 september. (PM)

---

Norén sätter upp pjäs i Frankrike

Stockholm (PM)

Intresset för Lars Norén fortsätter att vara stort i Frankrike. Nu har den svenske dramatikern bjudits in till anrika Comédie Francais i Paris för att regissera ett av sina egna stycken på teaterns stora scen 2007. Under våren har Comédie Francais visat Noréns "Och ge oss skuggorna".

Hemma i Sverige är Lars Norén också på gång med nya uppdrag. Han ska regissera en egen nyskriven pjäs som får urpremiär på Riksteatern i januari 2006. (PM)

---

Lena Endre och Maria Bonnevie prisade

Stockholm (PM)

På tisdagen delade Dramaten ut sina årliga stipendier. Lena Endre utsågs då till årets Bergmanstipendiat och Maria Bonnevie till årets Margaretha Krook-stipendiat. De får 100 000 respektive 30 000 kronor var. Kungliga Dramatiska Teaterns guldmedalj delades i år ut till skådespelare och andra medarbetare som varit verksamma på teatern i minst 30 år. Band dem fanns skådespelarna Gerthi Kulle, Lil Terselius och Tomas Pontén. Dramatens flitstipendium gick till Jonas Malmsjö som medverkat i flest föreställningar under spelåret. (PM)

---

Skulptur låstes in i häktet

Stockholm (PM)

Skulptureleven Jenny Åströms konstverk "Life is fun", som visats i Skulpturparken i Ängelsberg, har fått tillbringa ett dygn i häktet, skriver Dagens Nyheter. Anledningen är att hennes verk, som föreställer en gestalt som faller av en cykel och ned för en sluttning, ansågs för obehaglig av förbipasserande. Skulpturen anmäldes till polisen som låste in den i häktet i Västerås. Skulpturen blev också en smula omilt behandlad och Jenny Åström måste nu reparera verket innan det kan återvända till parken. (PM)

---

Mer läsning

Annons