Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kultur- och nöjesnotiser 18 november

Annons
---

NÖJE

---

Geldof prisas för Live 8

Lissabon (PM)

Bob Geldof får Nord-Syd Priset för sin kamp mot fattigdomen i tredje världen. Det europeiska medborgarrättspriset delas ut på måndag i Lissabon. Geldof får priset för bland annat Live 8-konserterna som hölls i juli, men hans projekt som Band Aid och Make Poverty History nämns också i motiveringen. Sedan 1995 delas priset ut varje år till två personer. Årets andra pristagare är den etiopiska kvinnorättskämpen Bogaletch Gebre, skriver BBC News. (PM)

---

Islamkritisk film får uppföljare

Amsterdam (PM)

Hennes samarbetspartner Theo van Gogh mördades efter filmen "Underkastelse", som handlade om hur kvinnor behandlas inom islam. Nu är Ayaan Hirsi Ali klar med sitt nästa projekt. Hon har inte låtit sig skrämmas av mordet utan gör en ny islamkritisk film. "Underkastelse II" handlar om homosexuellas ställning i islamska länder, skriver BBC News. (PM)

---

"Wallace & Gromit" kan vinna Oscar

Los Angeles (PM)

Leranimatören Nick Park kan vinna sin fjärde Oscar på nästa års gala. "Wallace & Gromit - varulvskaninens förbannelse" är en av tio filmer som kan nomineras till priset för bästa animerade film. Den tävlar mot så vitt skilda filmer som den brittiska andra världskrigsskildringen "Valiant", mangafilmen "Steamboy" och Tim Burtons "Corpse bride". Den 31 januari offentliggörs vilka tre som har nominerats. Oscarstayetterna delas ut den 5 mars. (PM)

---

Publiktryck får Dalle- och Gustafsson-komedi att flytta

Stockholm (PM)

Rusning efter biljetter till komedin "Lögn i helvete" med Peter Dalle och Robert Gustafsson har gjort att föreställningen byter spelplats, skriver tidningen Metro. Pjäsen flyttas nu från Vasan till Chinateatern i Stockholm.

- Pjäsen är det nog inte så många som känner till, så i det här fallet är det väl konstellationen jag och Robert som drar, säger Peter Dalle.

Premiär på föreställningen blir det den 19 januari på Vasan och där spelas den februari ut. Den 3 mars blir det nypremiär på "Lögn i helvete" på Chinateatern. (PM)

---

Van Halen-basist lanserar grillsås

Los Angeles (PM)

Michael Anthony, basist i rockbandet Van Halen, manifesterar sin kärlek till grillfester genom att lansera en serie barbecuesåser. Enligt nätsajten Undercover ska märket heta Mad Anthony´s och serveras på restaurangkedjan Hard Rock Café. 1996 marknadsförde Van Halen-sångaren Sammy Hagar sitt eget tequilamärke, Cabo Wabo. (PM)

---

Nytt album med Cure i sommar

London (PM)

Depprockarlegenderna Cure går in i studion efter nyår för att arbeta med ett nytt album. I ett inlägg på bandets hemsida säger frontmannen Robert Smith att man hoppas kunna släppa albumet i sommar. Sedan förra skivan "The Cure" har keyboardisten Roger O´Donnell och gitarristen Perry Bamonte lämnat bandet, men å andra sidan har Porl Thompson återinträtt som gitarrist. Under våren släpper Cure återutgivningar av skivorna "The top", "The head on the door" och "Kisss me kiss me kiss me", skriver Billboard. (PM)

---

Kanye West hyllas av Billboard

New York (PM)

Kanye West prisas när Billboard håller sin årliga gala. Hiphoparen är den åttonde artisten som får Artist Achievement Award. Priset är en hyllning både till hans skicklighet som artist och hans framgångar på försäljningslistorna, skriver Billboard. Det är sedan tidigare känt att också Tom Petty äras. Han får Billboards finaste pris Century Award. På galan som hålls den 6 december spelar bland andra Green Day och R Kelly. (PM)

---

Filminstitut söker "inspirerande" filmer

New York (PM)

Det amerikanska filminstitutet, AFI, tar sitt ansvar i mörka tider, präglade av krig och dysterhet. Nu söker institutet efter "de mest inspirerande filmerna" i historien, uppger nyhetsbyrån AP.

- När tiderna är som mörkast, under krig och depressioner skänker oss filmerna på ett märkligt sätt vägar att hitta oss själva igen. Vi behöver må bra igen och de här filmerna har förmågan att få oss att göra det, säger Jean Picker Firstenberg, chef på AFI.

En lista på 300 filmer ska nu gås igenom. Bland de filmerna finns exempelvis Mel Gibsons Jesusfilm "The passion of the Christ", "Sound of music" och Eminemfilmen "8 Mile". Tom Hanks och Henry Fonda är de skådespelare som dyker upp oftast i det "upplyftande" filmurvalet. De är med i åtta filmer var på listan. (PM)

---

Idol-Ola på julturné med Jinder

Stockholm (PM)

Ola Svensson åkte ur Idol 2005 snabbare än han själv och många tonårstjejer önskat. Nu får han plåster på såren genom att bli Åsa Jinders partner på hennes julturné "Av längtan till jul". Under större delen av julturnén är det dock förra årets "Idol"-vinnare Daniel Lindström som sjunger med Jinder. Ola Svensson hoppar in mellan den 29 november och 4 december. På konserten blandar Åsa Jinder jullåtar med material från det nya albumet "Då rädslan tar farväl". (PM)

---

Faktarutor:

TURNÉPLAN:

29/11 Bollnäs Kyrka

30/11 Östersund Stora Kyrkan

1/12 Sandvikens Kyrka

*2/12 Mora Kyrka

3/12 Grängesberg, Cassels

4/12 Nyköping, Culturum

*6/12 Kristianstad- Konserthuset

*7/12 Varberg, Sparbankshallen

*8/12 Askersund - Landskyrkan

*9/12 Vara, Tråvads kyrka

*10/12 Säffle, Trätäljeteatern

*11/12 Karlskoga kyrka

13/12 Karlskrona, konserthuset

14/12 Vimmerby Kyrka

15/12 Nybro kyrka

16/12 Växjö, Hemmesjö kyrka,

17/12 Göteborg, Vasakyrkan

18/12 Norrköping - Hörsalen

* Ola Svensson medverkar i stället för Daniel Lindström på dessa orter.

---

USA-toppen vecka 46

ALBUM

1. (ny) Kenny Chesney: "The road and the radio"

2. (ny) Filmmusik: "Get rich or die tryin´"

3. (1) Diverse artister: "Now 20"

4. (ny) Neil Diamond: "12 songs"

5. (3) Nickelback: "All the right reasons"

6. (4) Black Eyed Peas: "Monkey business"

7. (ny) Floetry: "Flo´ Ology"

8. (2) Santana: "All that I am"

9. (5) Destiny´s Child: "#1´s"

10. (12) Kelly Clarkson; "Breakaway"

SINGLAR

1. (2) Chris Brown: "Run it!"

2. (1) Kanye West med Jamie Foxx: "Gold digger"

3. (3) Black Eyed Peas: "My humps"

4. (4) Young Jeezy med Akon: "Soul survivor"

5. (5) Nickelback: "Photograph"

6. (6) Sean Paul: "We be burnin´"

7. (13) D4L: "Laffy taffy"

8. (7) Kelly Clarkson: "Because of you"

9. (18) Pussycat Dolls: "Stickwitu"

10. (8) T-Pain: "I´m sprung" (PM)

Källa: Billboard

---

KULTUR

---

Vallien på Waldemarsudde

Stockholm (PM)

Waldemarsudde i Stockholm visar i vår en större utställning med Bertil Valliens glaskonst. Han ska visa ett femtontal sandgjutna glasskulpturer från de senaste 20 årens produktion. Vallien har också gjort fyra helt nya skulpturgrupper till utställningen som öppnar den 10 februari. Under den samlande titeln "In transit" försöker Vallien fånga glasets inre ljus och i serien "Somna/vakna" fryser han in "drömmar och inhumana händelser" i sarkofagliknande former. (PM)

---

Bragepriset till Fosse och Fossum

Oslo (PM)

Bragepriset, den norska motsvarigheten till Augustpriset, tilldelades på torsdagskvällen Jon Fosse och Marita Fossum, skriver Aftenposten. Dramatikern Jon Fosse fick årets hederspris medan Marita Fossum fick priset i den skönlitterära kategorin för "Forestill deg". Vinnaren i den öppna klassen, som i år koncentrerades på tecknade serier, blev John Arne "Jason" Saeterøy med "La meg vise deg noe...". Pristagarna fick ta emot 50 000 norska kronor och varsin statyett. (PM)

---

Totem i retur till Kanada

Stockholm (PM)

Nu ska haislaindianerna i Kanada äntligen få tillbaka sin totempåle som fördes till Sverige för drygt hundra år sedan. Beslutet att Etnografiska museet ska återlämna pålen har tagits tidigare, men nu har regeringen skjutit till de 200 000 kronor som behövs för att täcka kostnaderna för transporten.

Den nio meter höga totempålen av cederträ snidades 1872 på uppdrag av chief G´psgoalux från örnklanen i British Columbia. Ättlingar till haislaindianerna har snidat en kopia av pålen som senare i år kommer att resas utanför museet i Stockholm. (PM)

---

Svenska Akademien belönar Zern

Stockholm (PM)

Teaterkritikern Leif Zern tilldelas Gun och Olof Engqvists stipendium på 130 000 kronor av Svenska Akademien. Det delas ut i syfte att stödja litterär verksamhet och i det begreppet ingår kulturjournalistiken.

- Det är lätt att skriva när man är ung, men det blir svårare med åren. Det ger en extra glädje att få ett sådant här pris, säger Leif Zern till Dagens Nyheter. (PM)

---

Mer läsning

Annons