Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kultur- och nöjesnotiser 19 oktober

Annons
---

NÖJE

---

Smicker gav Madonna Abbalåt

London (PM)

En nöjd Madonna erkänner att hon tiggde och bad för att få använda en sampling av Abbas "Gimme, gimme, gimme" i sin nya låt "Hung up". Ett brev fyllt av beundrande smicker fick Björn Ulvaeus och Benny Andersson att ge efter.

- Jag skickade ett sändebud till Stockholm med ett brev där jag bad om lov och berättade hur mycket jag älskar deras musik, säger hon till brittiska Attitude. Benny Andersson och Björn Ulvaeus har bara tillåtit andra artister att sampla Abba vid ett tidigare tillfälle. Det var Fugees som fick lov att använda "The name of the game" i sin låt "Rumble in the jungle" 1996.

Abbakompositörerna har sagt att de tackade ja eftersom de beundrar Madonnas musik och hennes långa och framgångsrika karriär. De tyckte också om låten "Hung up", annars skulle de inte ha gett Madonna tillåtelse att använda deras låt. (PM)

---

Regina Spektor till Sverige

Stockholm (PM)

Ryskamerikanska Regina Spektor kommer till Sverige för en spelning på Södra teatern i Stockholm den 28 november. Spektors senaste platta "Soviet kitsch" släpptes i Sverige i slutet av juni. Hon jämförs med bland andra Joni Mitchell och Bjrök och har turnerat med Strokes, Kings of Leon och Moldy Peaches. (PM)

---

El Perro Del Mar gör konsert med Jenny Wilson

Stockholm (PM)

Två av Sveriges mest särpräglade kvinnliga artister slår sina påsar ihop och gör en gemensam konsert. Den 6 december framträder Jenny Wilson och El Perro Del Mar tillsammans på Södra teatern i Stockholm. Med hjälp av ett specialskräddat band gör de nya versioner av sina låtar. Dessutom utlovas ett framträdande där scenografi och kostym är inspirerade av bland andra den amerikanska dansikonen Martha Graham. (PM)

---

Marie Fredriksson gör konstdebut

Stockholm (PM)

Marie Fredriksson debuterar som konstnär med en utställning på Galleri Doktor Glas i Stockholm. Roxette-sångerskan har kallat utställningen med teckningar i kol för "After the change".

Marie Fredrikssons nya inriktning kommer kanske som en överraskning för de flesta, men hon har alltid målat och tecknat vid sidan av musiken. Måleriet har hon hållit privat fram till förra året. Då hittade hon sitt nya uttrycksmedel: kolpennan. Men den tecknade hon bilderna till skivkonvolutet på plattan "The change". När skivan var färdig fortsatte hon att teckna.

- Jag har nog aldrig känt mig så fri som när jag ritar, säger hon i ett pressmeddelande. Det går inte att jämföra med min musik eller något annat. Friheten i mitt ritande känns som en enda stor kärlek, värme och energi.

Utställningen på Galleri Doktor Glas pågår mellan den 21 och 30 oktober. (PM)

---

Coldplay prisade på internetgala

London (PM)

Coldplay fick priset för bästa officiella nätsajt och bästa webbradio på årets BT Digital Music Awards, skriver Guardian. På den brittiska galan belönas de artister som bäst har använt internet för att nå ut till publiken.

Gorillaz utsågs till bästa artister och bästa dansmusik. Bland övriga pristagare fanns Robbie Williams, U2, Depeche Mode och Natasha Bedingfield. (PM)

---

P3 Guld åter till Göteborg

Stockholm (PM)

Den 21 januari anordnas P3 Guld-galan på Storan i Göteborg. Det blir tredje gången som prisutdelningen sker i Göteborg. Den första P3-Guld galan hölls 2003 och då i Växjö som då utsetts till årets Popstad. Torsdag den 8 december avslöjas årets P3 Guld-nomineringar på en presskonferens i Stockholm. Då presenteras också programledarna för radio- och tv-sändingarna av galan, samt vilka artister som ska uppträda. (PM)

---

50 Cent tar hjälp av Nate Dogg på soundtrack

New York (PM)

Den 8 november släpper 50 Cent soundtracket till sin biografiska film "Get rich or die tryin´". På skivan har han tagit hjälp av Mase, Nate Dogg, Mobb Deep och MOP, skriver Billboards nätupplaga. Dagen därpå, den 9 november, har den Jim Sheridan-regisserade filmen premiär på amerikanska biografer. I samma veva släpps också tv-spelet "50 Cent bulletproof". (PM)

---

Zappas barnbok blir film

Los Angeles (PM)

Ahmet Zappa har sålt filmrättigheterna till sin första barnbok till Hollywoodmogulen Jerry Bruckheimers bolag. Frank Zappas son håvade in ett åttasiffrigt belopp för den ännu outkomna "The monstrous memoirs of a mighty McFearless", skriver nyhetsbyrån Reuters.

Boken handlar om två syskon som upptäcker att de tillhör en legendarisk monsterjägarfamilj. De måste resa till ett fjärran slott för att rädda sin pappa från det mest fruktansvärda monstret av alla. Förutom texten har Zappa även gjort 300 monsterteckningar till boken. (PM)

---

Jack White tar plats i ny duo

Detroit (PM)

Jack White ska ta ledigt från White Stripes. Anledningen är att han har bildat en ny duo tillsammans med kompisen Brendan Benson. Samarbetet har pågått en längre tid men nu har projektet fått ett namn - Raconteurs (franska för "historieberättarna").

Debutskivan kommer tidigt nästa år och Raconteurs sound kommer skilja sig en hel del från White Stripes.

- Det här är ett riktigt band - två låtskrivare som arbetar tillsammans, bygger på varandras arbete, studsar mot varandra, säger White till Rolling Stone.

Under sitt Sverigebesök i våras berättade Brendan Benson, som gör gitarrbaserad powerpop i eget namn, om samarbetet:

- Det är en blandning av oss båda och då har det blivit något helt nytt. Det är mycket rockigare än min musik, mycket tyngre. Och för Jack är det nog mycket mer melodiskt än musiken han brukar göra. (PM)

---

Hammerfall-basist spelar med symfoniker

Göteborg (PM)

Hammerfalls basist Magnus Rosén ska spela med Göteborgssymfonikerna nästa höst. Under namnet "Respekt" gör han totalt 15 konserter med symfonikerna i Göteborgs Konserthus. Alla konserter kommer att genomföras under september 2006. Magnus Rosén beskriver samarbetet som ett sätt att "visa vikten av respekt, etik och moral till våra ungdomar".

Magnus Rosén är närmast aktuell med Hammerfall som inleder sin Europaturné i Helsingfors den 26 oktober. Under turnén gör bandet två Sverigespelningar - i Umeå den 30 oktober och Stockholm den 2 november. (PM)

---

John Waters gör mordserie för tv

Los Angeles (PM)

Regissören John Waters ska göra en tv-serie om mystiska mordfall, skriver Hollywood Reporter. Men den äckelestetiske filmskaparen nöjer sig inte med en traditionell deckarserie - samliga 13 avsnitt bygger på verkliga fall där någon tagit livet av sin äkta hälft.

Varje program av "Til death do us part" inleds med parets bröllop. John Waters dyker upp bland bröllopsgästerna i den återkommande rollen som "the groom reeper", en parafras på "the grim reeper" - liemannen. (PM)

---

Dags för årets kortfilmsfestival

Uppsala (PM)

Vem kammar hem årets Uppsala Grand Prix? På måndag inleds Uppsala Internationella Kortfilmsfestival där ett 80-tal filmer tävlar om det mest prestigefyllda priset.

Intresset för kortfilmsfestivalen har ökat år från år. Till den internationella tävlingssektionen anmäldes i år 2 000 bidrag. I juryn sitter Maria Diaz López, doktor i filmhistoria, Jeanette Gentele, filmredaktör, Laurits Munch-Petersen, regissör och manusförfattare, Melissa Pritchard, ansvarig för kortfilmsprogrammet på Lesbisch Schwule Filmtage Hamburg och Henrik von Sydow, inköpare av kortfilm för SVT.

I den svenska tävlingssektionen tävlar i år 29 bidrag om priset Uppsala Filmkaja. I den svenska juryn sitter bland andra dokumentärfilmaren Nahid Persson och filmkritikern Gunnar Rehlin.

Festivalen pågår mellan den 24 och 30 oktober och innehåller drygt 250 kortfilmer från 40 olika länder. Prisutdelningen sker den 29 oktober på Slottsbiografen i Uppsala. (PM)

---

Bondkompositör försvarar Daniel Craig

London (PM)

Valet av skådespelaren Daniel Craig har väckt stark kritik i vissa led efter presskonferensen där han presenterades som James Bond. Men nu träder Bond-kompositören David Arnold fram för att stötta Craig.

- Bara en väldigt korkad person kan göra en bedömning grundad på hur han besvarade kvällstidningarnas frågor på en presskonferens, säger David Arnold till BBC News.

Daniel Craig har fått utstå en del medialt hån efter presskonferensen förra veckan. Han kallades till exempel "James Bland" - ungefär James Jolmig - av en tidning efter sina korthuggna svar på reportrarnas frågor. Men David Arnold, som har skrivit soundtracket till de senaste tre Bondfilmerna säger att folk kommer att bli överraskade av Craigs uppenbarelse som agent 007.

---

- De borde vara väldigt nyfikna på vad som ska hända. Det kommer att bli väldigt annorlunda, säger han. (PM)

---

Midge Ure fick kunglig hederstitel

London (PM)

Den före detta Ultravox-sångaren och Live Aid-kämpen Midge Ure har fått ta emot en kunglig hederstitel för sina insatser. Den 18 oktober anlände Ure till Buckingham Palace i London för att hedras av den brittiska drottningen.

- Det är fantastiskt. Det är underbart. Jag har fått många utmärkelser i mina dagar men inget så här officiellt och prestigefyllt, säger han till BBC News.

Midge Ure fick ta emot OBE, Order of the British Empire och kan numera tilltalas Officer. (PM)

---

KULTUR

---

"Hemkomsten" - nästa Pinterpjäs på Stockholms stadsteater

Stockholm (PM)

När Harold Pinter fick Nobelpriset i litteratur i förra veckan blev Pinter-regissören Thommy Berggren Sveriges lyckligaste man. Han avslöjade genast att han ska regissera en ny Pinter-pjäs på Stockholms stadsteater till nästa höst.

Pjäsvalet ville han inte avslöja, klart var dock att skådespelartrion Ingvar Hirdvall, Johan Rabaeus och Peter Andersson, från stadsteaterns succén med Pinters "Fastighetsskötaren" skulle ingå i ensemblen.

Enligt Johan Rabaeus blir det Harold Pinters debutpjäs "Hemkomsten" från 1960 som får premiär på Stockholms stadsteater, nästa höst. Den betraktas som författarens mest kontroversiella pjäs och handlar om maktspelet mellan tre män och om svårigheten att kommunicera.

- Det ser ut som det blir "Hemkomsten", vilken roll jag ska göra är inte klart. Det ska vi sätta oss ner och prata om inom kort, säger Johan Rabaeus.

Rabaeus är just nu aktuell som teaterregissören Fred Graham i musikalen "Kiss me Kate" som på lördag får premiär på Göteborgsoperan. På onsdag nästa vecka sänder SVT för övrigt Stadsteaterns uppsättning av "Fastighetsskötaren" i repris. (PM)

---

Bröderna Chapman "gör Goya mer värdefull"

London (PM)

Bröderna Jake och Dinos Chapman har inte slutat att chocka konstvärlden. I tvillingarnas senaste utställning "Like a dog returns to its vomit" fortsätter de att "förstöra" Goya-original genom att täcka dem med egna bilder av demoniska grodor, getter och rödnästa schimpanser, skriver The Guardian.

- Du kan inte vandalisera något genom att göra det mer värdefullt, säger Dinos Chapman.

Bröderna vill inte avslöja hur mycket de har betalat för de 80 grafiska bilderna ur Goyas serie "Los Caprichos". De reviderade versionerna säljs dock för närmare 185 000 kronor per styck. Chapmans ser utställningen på White Cube-galleriet i London som ett samarbete med Goya. (PM)

---

Augustpristagare nekas inträde i Författarförbundet

Stockholm (PM)

Augustpristagaren Johanna Thydell nekas inträde i Sveriges Författarförbund. Något som har fått bland andra författaren, kritikern och tidigare styrelseledamoten Magnus Utvik att reagera.

- Det är fruktansvärt pinsamt att inte Johanna Thydell kommer in och invalsgruppen som står för det beslutet har totalt diskvalificerat sig själva, säger han till Sveriges Radios "Kulturnytt".

Johanna Thydells bok "I taket lyser stjärnorna" har belönats med Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok och sålts i 60 000 exemplar - en försäljningssiffra som ligger långt över genomsnittet. Men Sveriges Författarförbund hävdar att reglerna kräver att medlemmarna ska ha gett ut minst två böcker.

- I vårt land så utgår vi från att alla människor som fyllt åtta år kan läsa och skriva. Vi tror att det är så, vi hoppas det i alla fall. Men för att man ska kunna vara medlem i Sveriges Författarförbund, som ska bestå av yrkesverksamma litterära utövare, så kan det liksom inte vara hur som helst, säger förbundsdirektören Ann Christin Gräns.

Johanna Thydell själv säger att hon är besviken över författarförbundets inställning och att hon tror att anledningen till att hon nekas inträde kan ha att göra med att hennes bok lanseras som en ungdomsbok. (PM)

Magnus Florin slutar som chef för Radioteatern

Stockholm (PM)

Sveriges Radio söker en ny chef för Radioteatern. Nästa sommar tackar Magnus Florin för sig efter sex år på tjänsten.

- Allt går precis enligt planerna. Jag har haft mina två perioder på Radioteatern. För tre år sedan bestämde jag för att efter den här perioden räcker det, säger Magnus Florin.

Han menar att det är nödvändigt med chefsbyten efter ett antal år. Det behövs nya infallsvinklar och nya människor i organisationen. Däremot kommer han själv troligen att finnas kvar på Sveriges Radio på något sätt även efter den 30 juni 2006.

- Vad jag gör sedan är inte överenskommet med Sveriges Radio. Jag har en anställning där, men det är inte klart vad jag gör efter 2006.

Magnus Florin är också verksam som författare. Hans senaste roman "Leendet" kom ut tidigare i år och han har precis påbörjat arbetet med en ny bok. Den kommer dock inte ut i handeln förrän tidigast om tre år. Florin är nöjd med sin insats på Radioteatern och tycker att han har tillfört mer omväxling i repertoaren. Han framhåller särskilt samarbetet med Musikradion och serien "Vita nätter".

- Det har varit positivt att arbeta här. Jag har haft förmånen att få skicka ut pengar till levande teater - till författare, skådespelare och andra konstnärer, Det är egentligen underbart att få ha den möjligheten. Så det är klart att jag är ambivalent inför att sluta. Men samtidigt bestämde jag mig ju för det här redan för tre år sedan, säger han. (PM)

---

Tinguelys tecknande maskin säljs

Stockholm (PM)

Sugen på en maskin som automatiskt tecknar egna originalkonstverk? Nu säljer Bukowskis i Stockholm Jean Tinguelys moderna klassiker, den tecknande skulpturen "Méta-Matic No 5" på sin höstauktion. En mindre version av verket, "Méta-Matic No 8" ägs av Moderna museet som köpte det redan 1961. Under 1960- och 1970-talen producerade den unika teckningar i museets entré åt de besökare som var villiga att betala en krona.

Den franske konstnären Jean Tinguely är över huvud taget starkt förknippad med Sverige. Hans, Niki de Saint Phalles och PO Ultvedts utställning "HON" blev en medie- och publikhändelse på Moderna museet 1966. Tinguelys och de Saint Phalles verk "Paradiset" donerades till museet av de båda konstnärerna.

"Méta-Matic No 5" visades för första gången på Galerie Iris Clert i Paris 1959. Den fick Tristan Tzara, en av dadaismens grundare, att proklamera slutet för måleriet. Bukowskis Moderna höstauktion inleds med visningar den 22 oktober. (PM)

---

Ferlinpriset till Bengt Berg

Stockholm (PM)

Diktaren Bengt Berg får årets Ferlinpris på 25 000 kronor. Den värmländske författaren får priset för "en särart som gränsar till egensinnighet". Sedan debuten 1974 har Bengt Berg gett ut en lång rad böcker, de flesta diktsamlingar, på det egna förlaget Heidrun. I Ferlinland, de värmländska gränstrakterna till Norge, driver han också Heidruns Bok- & Bildcafé.

Ferlinsällskapet delar också ut ett trubadurpris. Det går i år till Torsten Arnbro från Lidingö i Stockholm. Priserna delas ut på torsdagen. (PM)

---

Monroes gåva till JFK såld för 930 000

New York (PM)

En Rolexklocka som Marilyn Monroe skänkte till president John Kennedy 1962 har sålts på auktion i New York för omkring 930 000 kronor. Enligt nyhetsbyrån Reuters finns en inskription från den berömda skådespelerskan på boetten. "Jack, med kärlek som alltid från Marilyn, 29 maj 1962". Den 29 maj var Kennedys födelsedag. Klockfodralet innehöll också en handskriven dikt med titeln "A heartfelt plea on your birthday" (ungefär en hjärtlig önskan på din födelsedag).

- Det är den svåraste sak jag har värderat. Historiska reliker, särskilt när det finns något skandalöst förknippat med dem, trotsar alla försök från en auktionsförrättare att värdera försäljningspriset, säger Bill Panagopulos, på Alexander Autographs auktionshus. (PM)

---

Fornsalen i Visby renoveras

Stockholm (PM)

Länsmuseet på Gotland får 4,5 miljoner kronor för att renovera Fornsalen i Visby. För de pengarna ska också entrén handikappanpassas och en särskild utbyggnad göras för den unika Spillingeskatten, skriver Svenska Dagbladet. Bidraget kommer från statliga Boverket som också skjuter till pengar till bland andra Västerviks museum, Rackstadmuseet i Arvika, Lesjöfors museum, Hälsinglands museum i Hudiksvall och Skånes Dansteater i Malmö. (PM)

---

"Mats Hårds" blogg blir bok

Stockholm (PM)

Fotbollsbloggaren "Mats Hård" har gäckat hela journalistkåren i år. Nu ges hans blogg ut i bokform, uppger Resumé. Boken har fått titeln "Konsten att förlora", ges ut av Ordupplaget och är 300 sidor tjock. "Mats Hårds" blogg har skapat stor uppmärksamhet, särskilt i journalistkretsar. Flera reportrar på de stora morgon- och kvällstidningarna har pekats ut som tänkbara kandidater. En av dem är DN:s kulturredaktör Jan Eklund, en annan fotbollstidningen Offsides chefredaktör Mattias Göransson. Alla tillfrågade har dock förnekat att de skulle stå bakom pseudonymen. (PM)

---

Teater ska göra barn friskare

Stockholm (PM)

Teater ska få skolbarn i Stockholm att må bättre. Landstinget satsar nu på ett kulturprojekt för att få i gång diskussioner kring ensamhet och mobbning på skolorna, skriver Svenska Dagbladet.

Mellanstadieeleverna i länet får se föreställningen "Egenheter" som Varietéteatern och Circonova turnerar med, som ett medel för att förbättra barns och ungas hälsa. Circonova är en del av landstinget och har sedan 1997 arbetat med upplevelsepedagogik för att stimulera hälsofrämjande processer i skolan.

- Skolor är bra på motion, kost och så vidare, men kanske inte alltid på den psykosociala hälsan. Vår första föreställning handlade om hälsa, men därefter har det mest varit om själen, säger Linda Sjöstedt, verksamhetsansvarig på Circonova. (PM)

---

Naturhistoriska visar flygfoton

Stockholm (PM)

I maj utsågs Lars Bygdemark till årets naturfotograf av Naturvårdsverket. Nu ska hans flygfoton av det svenska landskapet visas på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm i en stor utställning. Hans drivkraft är att visa Sverige ur ett nytt perspektiv. Jordbruken, skogarna och vattnet förvandlas i hans bilder till ett slags abstrakta konstverk.

Lars Bygdemark har jobbat som fotograf i 27 år och fångades av flygfotografering i sitt arbete på Lantmäteriverket. Utställningen invigs den 27 oktober och pågår till den 8 januari. (PM)

---

Stadsteatern ger teater på servicehus

Stockholm (PM)

Stockholms stadsteater satsar på föreställningar för seniorer. I ett samarbete med FB Servicehus ska man visa föreställningen "Cabaret Läderlappen" på servicehusen i staden under hösten och vintern. Tanken är att erbjuda kvalitetskultur även för dem som inte själva kan ta sig till teatrar och konserthus.

Föreställningen handlar om Evert Taube och hans musik. Medverkar gör Sofia Berg-Böhm, Anders Forsslund, Fredrik Meyer, Peter Gardemar med flera. Den är skriven av Carsten Palmaer och Johan Huldt regisserar. Premiär blir det på servicehuset Väderkvarnen i Stockholm den 10 november. (PM)

---

"Gamla mästare" förlorar sin status

Philadelphia (PM)

I samband med den anrika amerikanska konstinstitutionen Barnes Foundations förestående flytt har det gjorts en inventering av samlingen med 120 verk gjorda av gamla mästare. I vissa fall har inventeringen varit djupt nedslående. 22 verk som tidigare har tillskrivits Bosch, Giorgione, Titian, Veronese, Tintoretto, El Greco och Watteau har av experterna förklarats vara målade av helt andra, mindre namnkunniga, konstnärer.

Enligt The Art Newspaper har Giorgines målning av två profeter nu tillskrivits den venetianske konstnären Bonifazio de´ Pitati medan Titians verk "Porträtt av en gentleman och hans son" nu beskrivs som "utförd av okänd konstnär från den Brescianska skolan". Sammanlagt undersöks drygt 9 000 objekt i Barnes Foundation. Samlingen flyttas 2008 från förorten Merion till centrala Philadelphia. (PM)

---

Mer läsning

Annons